În ultima perioadă, comerţul online a început să câştige tot mai mult teren în faţa cumpărăturilor tradiţionale. Mai ales tinerii sunt cei care preferă să îşi facă cumpărăturile de acasă, din faţa calculatorului. Faptul că au posibilitatea să studieze oferta la orice oră şi scapă de aglomeraţia din magazine, reprezintă principalele atuuri ale schopping-ului online. În prezent, poţi să cumperi aproape orice doar din faţa calculatorului, de la pâine şi până la produsele electronice şi electrocasnice de ultimă generaţie. Pe internet nu pot fi vândute produse interzise de lege precum droguri sau substanţe halucinogene şi nici ţigări sau medicamente. În rest, poţi cumpăra orice.
Sistemul este foarte simplu
Sistemul de cumpărături online este unul foarte simplu: intri pe site-ul magazinului şi îţi faci cumpărăturile exact ca într-un magazin obişnuit, alegi produsul pe care îl doreşti şi îl pui în coşul desenat, iar la final îţi este prezentată nota de plată. Nu te grăbeşte nimeni, aşa că ai posibilitatea să compari preţul cu al produselor similare din alte magazine. Ca să achiţi ce ai cumpărat, poţi să plăteşti cu ordin de plată, cu cardul, sau poţi să optezi pentru plata la livrare. Urmează ca în cel mai scurt timp, prin intermediul unui curier să îţi fie livrat produsul la domiciliu. „Reprezintă cea mai bună opţiune. Nu mai trebuie să stai ore în şir şi să cauţi magazinul respectiv şi nici să pierzi timp căutând un loc de parcare şi apoi să pleci în alt magazin, ca să poţi compara preţul. De cele mai multe ori ai la dispoziţie şi un motor de căutare, aşa că nici nu mai stai să ameţeşti printre vitrine. Ca să nu mai spun că preţul e la fel sau chiar mai mic decât în magazinul obişnuit. Produsul îţi vine acasă şi îl plăteşti numai după ce l-ai primit. Prima dată am cumpărat online un laptop. Au fost câteva probleme şi mi l-au înlocuit fără discuţii. Apoi am luat şi alte aparate electronice. Dacă ai noroc, poţi să găseşti produsul pe care îl cauţi la reducere, pentru că şi în comerţul online se practică promoţiile”, ne spune Marius, un tânăr de 28 de ani, din municipiu.
Clientul plăteşte preţul transportului
Preţul transportului depinde de greutatea produsului şi de valoarea lui. „Să vă dau şi un exemplu. În magazinele din municipiu, am găsit acelaşi model de laptop, la 2.900 lei. Pe net am găsit la 2.500 de lei şi am mai plătit 80 de lei transportul. Chiar dacă am plătit eu curierul, m-a dus mai ieftin decât într-un magazin obişnuit”, ne mai explică Marius. Totuşi, cei care obişnuiesc să facă cumpărături online, îi sfătuiesc pe “începători” să fie atenţi. “Nu trebuie să ai încredere în primul magazin pe care îl găseşti pe internet şi nici nu cred că merită să plăteşti înainte de a vedea produsul. Despre majoritatea magazinelor ai posibilitatea să găseşti deja de acolo opinii ale celor care au cumpărat. Aşa poţi să afli dacă magazinul respectiv merită încrederea”, mai spune Marius. Pe lângă produsele electrice şi electronice, online mai poţi cumpăra produse de îmbrăcăminte, cărţi, cadouri sau excursii.
Avantajele şi dezavantajele cumpărăturilor online
În primul rând, comerţul online înseamnă economie de timp. Apoi, oferta de produse este diversificată, iar magazinele virtuale nu închid niciodată şi pot fi vizitate chiar şi după miezul nopţii. De asemenea, nu eşti obligat să suporţi toanele unui vânzător supărat şi dacă vrei să renunţi la un produs comandat poţi rezolva acest lucru cu un simplu “clik”. De multe ori, un produs cumpărat online este şi mai ieftin. “Magazinul virtual nu presupune un spaţiu costisitor şi se evită astfel cheltuielile legate de chirie, întreţinere şi depozitare. Apoi, numărul angajaţilor este mai mic decât într-un magazin obişnuit. Majoritatea magazinelor online nu au produse pe stoc, ci lucrează cu depozitele, importatorii, producătorii sau distribuitorii. De aceea preţul la produse se poate modifica zilnic, în funcţie de cursul valutar şi de cele mai multe ori, preţurile scad”, ne-a declarat Bogdan, argeşean de-ai noştri, P.R. marketing manager la un site de cumpărături online. La capitolul dezavantaje, se numără faptul că nu puteţi atinge sau testa produsul înainte de a fi cumpărat şi nu puteţi intra imediat în posesia lui. Pentru că sunt multe modele, puteţi să vă treziţi că aţi cumpărat un alt produs decât cel pe care îl doreaţi. “Ar mai fi de adaugat plata transportului care e suportată de client. Însă şi aşa, de cele mai multe ori, preţul unui produs ajunge să fie mai mic decât într-un magazin obişnuit. Toate aceste aspecte, au făcut ca în ultima perioadă, cumpărăturile online să fie din ce în ce mai căutate de argeşeni”, a încheiat Bogdan.