Cum ieşi pe poarta principală a bazei Lagman, te izbeşte o imagine de neînchipuit: copii desculţi şi precar îmbrăcaţi care aşteaptă patrulele româneşti pentru a primi sucul şi prăjitura – ,,cutumă” instaurată şi respectată de către militarii români , case din pământ care stau parcă să se prăbuşească, localnici pe ale căror feţe se citeşte speranţa că ,,într-o zi va fi mai bine” , bazare, sau mai bine spus, ,,chioşcuri”, ale căror praguri rar le calcă vreun cumpărător. Într-un cuvânt – SĂRĂCIE. În perioada aceasta friguroasă, mai ales dacă mai şi plouă, această imagine se amplifică, făcându-te pe tine, cel care eşti îmbrăcat adecvat, să te zgribuleşti la vederea acestor lucruri.
În acest context, comandantul Grupului de luptă româno-american apelează la un atuu care până acum a dat roade în aducerea de speranţă populaţiei locale din aria de responsabilitate şi a crescut încrederea acestora în forţele coaliţiei, şi anume echipa CIMIC (cooperare civili-militari).
Una dintre cele mai frumoase misiuni
Aceştia, prin proiectele desfăşurate cu sprijinul organizaţiei USAID şi al Echipei de Reconstrucţie Provincială, conduc la atragerea populaţiei locale de partea forţelor coaliţiei, direct prin creşterea nivelului de trai şi asigurarea de locuri de muncă, iar indirect prin creşterea nivelului de educaţie şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Prin misunile comune executate cu militarii afgani, promovează parteneriatul cu Forţele de Securitate Afgane şi reprezentanţii guvernului central. ,,Este cu siguranţă una dintre cele mai frumoase misiuni. Nu ai parte de o împlinire profesională mai mare ca atunci când prin contribuţia adusă citeşti pe feţele acestor simpli localnici bucuria obţinerii unor mici dar incomensurabile beneficii cum ar fi procurarea apei (proiecte CIMIC) sau când citeşti în ochii micilor afgani fericirea primirii jucăriilor, dulciurilor şi rechizitelor ,acestea din urmă ca prim pas către educaţie , implicit către o viaţă mai buna, mai sigură. Nu încercăm să clădim palate dar sperăm că vom lăsa în urmă prin proiectele iniţiate pe lângă îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei afgane şi amprenta căldurii şi generozităţii, ce caracterizează sufletul poporului român”, ne-a declarat ofiţerul CIMIC, locotenentul Florin Frone. El, împreună cu o echipă de specialişti din cadrul Batalionului 1 CIMIC formată din locotenentul George Toroi – şeful echipei, plutonierul major Ştefan Dumitru – specialist, plutonier Oncică Cristina – specialist şi caporal Năstase Aurel – şofer, contribuie cu succes la promovarea imaginii Armatei României şi implicit a României. Chiar dacă a preluat misiunile de nici măcar o lună, echipa CIMIC a reuşit deja finalizarea primului proiect ce constă în curăţirea unui sistem de irigaţii în localitatea Kala situată la 10 kilometri de baza Lagman, şi care va aduce un beneficiu agriculturii şi economiei locale.
„Nu vom putea schimba totul deodată”
,,Structurile de CIMIC sunt elementele specializate ale comandantului pentru determinarea percepţiei şi atitudinii populaţiei faţă de acţiunile insurgenţilor pe de-o parte şi faţă de acţiunile forţelor coaliţiei pe de altă parte”, ne-a declarat locotenent-colonelul Costel Ionescu. ,,În acelaşi timp ele constituie elementul care facilitează transmiterea informaţiilor privind reconstrucţia şi creşterea economică prin dezvoltarea de proiecte în coordonare cu autorităţile locale şi în baza unei strategii afgane de dezvoltare naţională ” a încheiat comandantul.
Nu vom putea schimba totul deodată. Dar, prin contribuţia acestor profesionişti, a celor care i-au precedat şi a altora care îi vor urma, vom reuşi într-un final să atingem principalul obiectiv pentru care suntem aici în Afganistan, şi anume acela de a aduce pace şi prosperitate acestui ţinut îmbibat de istorie.
Locotenent
Ovidiu CIOBANU