De sâmbătă, mormântul Reginei Ana din Necropola Regală şi Arhiepiscopală poate fi vizitat. Cele şapte zile de doliu s-au încheiat.
Până la parastasul de 40 de zile sunt oficiate slujbe în fiecare zi, a declarat consilierul eparhial Caliopie Ichim, responsabil de sectoarele economic-financiar şi construcţii bisericeşti din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
De la ora 8.00, pe 20 august, reprezentanţii Casei Regale au venit să se roage pentru odihna în linişte şi pace a Reginei Ana. Au participat la slujba ortodoxă oficiată de IPS Calinic şi un sobor de preoţi şi localnici din Curtea de Argeş, care au venit şi pentru a vedea cum arată mormântul, de care nu au avut ocazia să se apropie la înmormântare, atunci având acces în Noua Catedrală doar Familia Regală şi preoţii care au oficiat slujba.
După terminarea slujbei, a început un adevărat pelerinaj la Necropolă. „Am venit de la Suceava. Suntem în concediu şi am programat să ajungem astăzi la Curtea de Argeş ca să vedem mormântul Reginei noastre. Mi se pare puţin cam ….nu ştiu cum să zic, parcă nu e cum ar trebui să fie”, ne-a mărturisit un domn care făcea poze, sâmbătă, la mormânt. După slujbă, intrarea în Necropolă a fost blocată de un gard metalic, verde, iar cei care au dorit să vadă mormîntul au fost nevoiţi să se oprească la doi metri de cripta regală.
Un grup de turişti francezi ascultau cu atenţie povestea Reginei Ana spusă de ghidul lor.
Unul dintre ei a întrebat – „Dar cum va arăta interiorul bisericii? Acum e neterminat?!” Într-adevăr, Necropola e neterminată, iar reprezentanţii Arhiepiscopiei estimează că ar putea dura şi 10 ani până când noua catedrală de la Argeş va fi gata, asta pentru că decoraţiunile durează foarte mult.
Până la finalizare, mormântul Reginei Ana va fi înconjurat de ziduri goale şi de beton. Austeritatea este termenul care îţi vine în minte când vezi cripta. Poate prea auster pentru o astfel de Regină, ultima pe care au avut-o românii.
Regina Ana a fost înmormântată sâmbăta trecută, pe 13 august, la Curtea de Argeş, în Necropola Regală şi Arhiepiscopală. La ceremonie au participat membri ai Casei Regale din România, reprezentanţi ai caselor regale europene, precum şi peste 10.000 de oameni simpli din toată ţara.