Cum acţionează (V)RAJA apei noastre asupra constănţenilor-Preţul apei şi al canalului ar putea ajunge la 7,12 lei

O doamnă din Constanţa a venit la Curtea de Argeş zilele trecute împreună cu şeful ei şi ne-a spus că suntem nişte neserioşi dacă ni se pare mult că 1000 de litri de apă ar putea costa 4 lei. Doamna a fluturat pe sub ochii consilierilor locali o sticlă de apă de 0,5 litri, şi le-a spus că a dat pe ea 2,5 lei. A cerut domnia sa aleşilor, preocupaţi mai degrabă de decolteul doamnei decât de sticla ei, să nu mai „politizeze” apa, ne-a certat că nu avem canalizare pe câteva străzi, ne-a povăţuit înţelept să avem grijă cu normele europene de mediu, şi ne-a dat un ultimatum – ori dăm apa şi canalul firmei pe care o reprezintă până pe 15 iunie ori vom muri în chinuri groaznice, de sete ori înecaţi cu mizerabila noastră apă. Doamna cu pricina este director tehnic al SC RAJA SA Constanţa, unul dintre cei mai mari operatori din ţară, societate care şi-a exprimat disponibilitatea de a se ocupa şi de apa din Curtea de Argeş.

Absolut întâmplător, la şedinţa de la sfârşitul lunii mai a Consiliului Local şi-au făcut apariţia directorul general adjunct şi directoarea tehnică ai SC RAJA SA. Cei doi s-au lăudat cu cât de mare şi frumoasă e societatea la care lucrează, au subliniat apăsat că „suntem o societatea de stat, nu avem nicio legătură cu mediul privat”, de parcă privaţii ar fi ciumaţi, au vorbit pe larg despre milioanele de euro pe care le-au investit ei, dar din fonduri europene, în localităţile unde sunt operatori de apă – canal, şi le-au dat consilierilor locali un termen – dacă până pe 15 iunie nu vor să predea SC RAJA activitatea de apă canal de la Curtea de Argeş, gata, s-au lins pe …, pentru că RAJA nu ne mai vrea apoi.

Un început e în toate

Totul a început în octombrie 2014, când, la sfârşitul unei şedinţe de Consiliu, jurnaliştii din presa locală au fost daţi afară pentru ca argeşenii să nu afle ce urma să se discute. Cum presa de la Curtea de Argeş e puţină, dar inimoasă, cu toţii am aflat că discuţiile au avut ca subiect preluarea activităţii de apă canal de un operator regional. Iată ce le povestea primarul Diaconu consilierilor – „La SC Aquaterm sunt necesare investiţii foarte mari, pe care noi nu ne permitem să le facem. Aceste investiţii pot fi realizate doar prin fonduri europene, iar pentru ca noi să le atragem trebuie să aderăm la o asociaţie regională, care operează în mai multe localităţi. Trebuie să ne asociem cu un operator regional, pentru că numai aşa putem obţine finanţare europeană. Am avut două invitaţii de la doi operatori care doresc să acceseze un proiect european cu finanţare în domeniul apei şi canalului şi care doresc să se asocieze cu noi. Ne-am orientat către RAJA Constanţa (…) Dacă se va lua decizia de a adera vom semna un contract de delegare prin care operatorul regional va prelua toate bunurile, respectiv reţele de apă-canal din municipiu, pentru care va plăti o redevenţă către Consiliul Local”. La câteva zile, aleşii au plecat în excursie la Constanţa, pe banii RAJA, evident, ca să vadă cu proprii ochi cum stau lucrurile acolo. Au stat la hotel de fiţe, au fost trataţi cu tot ce au vrut muşchii lor, dar când s-au întors tot nu au luat nicio hotărâre. Probabil ca să-şi scoată cheltuielile făcute anul trecut cu aleşii Curţii de Argeş, cei doi directori au sosit la Curtea de Argeş să încerce să-i preseze să ia o decizie.

RAJA, salvatorul nostru

După cum ziarul nostru v-a mai informat,  SC RAJA SA, societate ce aparţine Consiliului Judeţean Constanţa,  este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă și al epurării apelor uzate şi deserveşte peste trei milioane de locuitori, în timpul sezonului estival numărul beneficiarilor depășind 4 milioane. Asta scrie pe site, dar la şedinţa de Consiliu directorul general a spus că în plin sezon au 2,5 milioane de clienţi.
SC RAJA SA Constanţa este membru fondator al Asociaţiei Române a Apei şi, în acelaşi timp, este o companie furnizoare de servicii de alimentare cu apă şi canalizare din România membră IWA (Asociaţia Internaţională a Apei). În plus, RAJA Constanţa are în exploatare 17 staţii de epurare ape menajere.

Investiţiile iniţiale de la Curtea de Argeş, vreo câteva milioane de euro, vor fi făcute din fonduri proprii, conductele mai vechi de 50 de ani vor fi înlocuite, nimeni nu va fi dat afară de la Aquaterm, salariile minime ale angajaţilor RAJA sunt de „14 milioane în mână”, preţul va rămâne la fel până când se fac investiţiile, şi, mai ales, „nu politizaţi apa”, sunt câteva dintre cele mai importante declaraţii ale directorilor constănţeni.

Punctul de vedere al Aquaterm

Imediat cum au demarat discuţiile între administraţia locală şi RAJA, SC Aquaterm, operatorul local de apă canal, a făcut public punctul său de vedere. Iată-l – „Delegarea serviciului de apă şi canalizare către un alt operator încalcă prevederile legale deoarece acest serviciu a fost atribuit direct de Consiliul Local către SC Aquaterm AG 98 SA şi în acest sens există contract de concesiune încheiat cu SC Aquaterm AG 98 SA la data de 03.06.2014. În cazul încetării contractului de concesiune cu SC Aquaterm AG 98 SA, care se poate realiza numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti, conform prevederilor contractuale, delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare către alt operator, acesta va putea investi numai în reţelele cu apă, reţelele de canalizare şi în staţia de epurare, nu şi în staţia de captare Oeşti şi tratare Cerbureni, acestea fiind în patrimoniul Consiliului Judeţean, ceea ce nu va duce la creşterea calităţii apei potabile.

În cazul delegării gestiunii către un alt operator, SC Aquaterm AG 98 SA va trebui să-şi desfăşoare activitatea de captare şi tratare apă, având contract de administrare cu Consiliul Judeţean Argeş pentru staţia de captare Oeşti şi staţia de tratare Cerbureni, care sunt în patrimoniul Consiliului Judeţean Argeş. (…)Pentru modernizarea reţelelor de apă şi de canalizare, precum şi a staţiei de epurare, Consiliul Local poate aproba o cotă de dezvoltare în tariful actual, sumă care va fi la dispoziţia Consiliului Local.

În prezent, Consiliul Local deţine controlul 100% asupra SC Aquaterm SA, iar în cazul delegării serviciului către un alt operator, Consiliul Local va deţine controlul de aproximativ 0,2% asupra operatorului respectiv”.

Cu cât vinde apa RAJA

 

RAJA vinde apă în multe localităţi din ţară. Potrivit presei locale din Ialomiţa, „ca în toate cele aproape 170 de localităţi în care asigură furnizarea apei, de la Constanţa şi până la Buftea, în judeţul Ilfov, RAJA SA oferă o politică unitară de preţuri, menită să protejeze consumatorii de fluctuaţiile care apar pe această piaţă. Astfel, preţul practicat de către SC RAJA SA pentru furnizarea unui metru cub de apă potabilă (plus canalizare şi epurare) este de 7,12 lei”. Acum, la Curtea de Argeş preţurile sunt 3,91, apa, şi 1,81 canalul, în total 5,72 de lei. Prin urmare, la preţ nu ne bat, dar ne-ar putea bate la calitate. Şi asta, însă, rămâne de văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email