Contractul de arendă presupune transmiterea în posesie şi folosinţă temporară doar a bunurilor şi terenurilor agricole. Specific pentru acest tip de contract este faptul că el se poate încheia doar asupra bunurilor şi terenurilor agricole. Altfel spus, pot fi transmise sau preluate în arendă doar bunurile mobile sau imobile cu destinație agricolă (tehnică agricolă, utilaje agricole, terenuri cu destinație agricolă, terenuri de la vecini, sau chiar terenuri de la primărie, cum ar fi păşuni, construcții cu destinație agricolă, lacuri, etc.)
Contractul de concesiune este contractul prin care una din părţi, numită concendent, transmite pe o perioadă determinată celeilalte părţi, numită concesionar, dreptul şi obligaţia de exploatare a unui bun, a unei activităţi sau a unui serviciu public, în schimbul unei redevenţe.
Este evident că între cele două tipuri de contracte sunt diferenţe uriaşe, numai că la Primăria Curtea de Argeş diferenţa s-a stins dintr-un condei. La ultima şedinţă de Consiliu Local, doi crescători de oi au cerut prelungirea contractelor de arendă pe care le au pentru păşunile alpine Podul Giurgiului şi Năneasa, iar consilierii locali au aprobat prelungirea contractelor de concesiune privind aceste păşuni alpine. Secretarul Primăriei, Radu Chirca, a spus că e doar o greşeală de dactilografiere, dar e posibil să fie ceva mai mult. Solicitanţii motivează cererile prin aceea că au nevoie de ele pentru depunerea cererilor de subvenţie la APIA, dar aprobarea Consiliului Local nu e de ajuns. Persoanele fizice trebuie să se transforme în persoane juridice pentru a primi subvenţiile, spun specialiştii, iar contractul de arendă nu este cu drept de subarendare. În cazul concesiunii, aceasta se face prin licitaţie publică, deci transoirmarea unor contracte de arendă în contrecte de concesiune, pe sub masă, este ilegală.