Cum a fost anul 2010 pentru Curtea de Argeş

La finalul unui an se face, de obicei, bilanţul. Dacă anul a fost bun sau prost, ce realizări sau ce neîmpliniri au fost. Dacă e să discutăm despre Curtea de Argeş, bilanţul este, cred eu, unul negativ.

Conform legii, aleşii locali, şi nu numai ei, sunt obligaţi să prezinte un raport de activitate periodic, iar sfârşitul anului este un prilej bun pentru asta. Fireşte că la Curtea de Argeş nimeni nu s-a conformat, aşa că fiecare cetăţean poate să facă bilanţul activităţii administraţiei publice locale după ce se uită mai atent pe stradă. Ce se vede?! Păi, câinii maidanezi sunt mai mulţi, parcă, gropile sunt poate altele dar la fel de adânci, gunoiul de pe stradă este la fel, iluminatul public este acelaşi ca anul trecut, poate ceva mai palid, problemele cu apa şi canalizarea apar foarte des, etc.

Probabil că edilii vor spune că a fost un an bun, fie şi numai pentru faptul că s-a obţinut finanţare pentru două proiecte importante pentru municipiu, cel legat de dezvoltarea care presupune asfaltarea multor străzi, înfiinţarea unor centre pentru bătrâni, şi alte asemenea lucruri, şi proiectul lansat zilele trecute, legat de turism. Toate sunt bune şi frumoase, dar vrem să vedem întâi ce iese, ce se face, ce se amenajează, unde se asfaltează, cât de gros e stratul, cât ţine, cine câştigă licitaţiile, câţi bani se dau la finalul lucrărilor, ce calitate au, etc., şi apoi să vorbim.

Administraţia publică locală nu poate să creeze locuri de muncă, asta e clar, dar poate să facă astfel încât un investitor să fie atras să vină aici, prin facilităţile pe care le poate primi. La Curtea de Argeş omul de afaceri cu bani, care vrea să facă ceva cu adevărat, să dea salarii pentru sute sau mii de argeşeni, e tratat ca un bandit care vrea să fure. Nu primeşte nicio înlesnire, e impozitat la maxim, totul pleacă de la premiza că se va îmbogăţi pe seama celor amărâţi, exact ca în vremurile pe care le dorim apuse definitiv. Poate că dacă aleşii locali ar gândi altfel, ar începe relaţia de înfrăţire cu oraşul italian sau ar diversifica legătura cu cel francez, lucrurile s-ar mişca puţin. Cred că şansa dezvoltării municipiului nostru este turismul. Mai cred însă că orice investitor care vine în urbe trebuie sprijinit să deschidă o afacere, pentru că şi asta este o şansă pentru cei care trăiesc doar din ajutorul social şi care ar putea munci, primi salariu, iar o parte din impozitul pe care l-ar plăti ar ajunge tot aici, la noi, la Primărie.

Una peste alta, anul 2010 a fost destul de slab la Curtea de Argeş. Problemele oraşului au fost aceleaşi, pe alocuri mai mari, iar administraţia locală vorbeşte despre proiecte. Mai întâi să le vedem puse în practică, şi apoi mai vorbim. Câte lucruri frumoase ni s-au promis, şi câte s-au îndeplinit?! Cam puţine. Interes Argeşean va publică în perioada care a mai rămas până la sfârşitul anului bilanţurile aleşilor locali, în măsura în care aceştia vor putea să facă asta, pentru că dacă nu ai nimic de trecut la realizări, bilanţul este zero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email