Cum a evoluat piaţa imobiliară la Curtea de Argeş în ultimii patru ani

INTERES ARGEŞEAN începe astăzi o serie de analize în premieră pentru Curtea de Argeş. Începând cu acest număr veţi găsi în paginile ziarului nostru analize serioase şi bine documentate referitoare la cele mai importante domenii, cele care ne afectează direct sau indirect pe toţi cei care locuim aici dar şi pe cei care au plecat şi vor să se întoarcă ori sunt încă departe dar sunt interesaţi de ce se întâmplă la Curtea de Argeş. Azi vă prezentăm evoluţia pieţei imobiliare şi facem estimări pentru perioada care urmează. Datele prezentate sunt publice şi pot fi găsite pe site-ul Primăriei municipiului. Am luat în calcul autorizaţiile de construire emise nu doar pentru locuinţe, iar străzile pentru care nu fost emise autorizaţii, sau au fost emise foarte puţine, nu figurează în tabel şi nu au fost luate în calcul.

Ce spune statistica

Oraşul Curtea de Argeș a fost declarat municipiu prin Legea nr.11/1995, privind declararea ca municipii a unor oraşe, şi este clasificat ca făcând parte din categoria localităţilor urbane de rangul II. Suprafața municipiului măsoară 75 km pătrati, împărțiți în 10 cartiere. La Curtea de Argeș trăiesc 27359 locuitori (rezultatul definitiv al Recensământului Populației și al Locuințelor 2011), din care 13.182 populație stabilă de sex masculin și 14177 populație stabilă de sex feminin, ceea ce poziţionează localitatea pe locul 3 în judeţul Argeș. Tot la Recensământul Populației și al Locuințelor 2011 s-au înregistrat un număr de 12383 de locuințe.

93,28 kilometri de străzi

Lungimea străzilor municipale, inclusiv segmentele care fac parte și din categoria drumurilor naționale și județene totalizează 93,28 km; lungimea străzilor municipale este de 73,51 km, din care 33,714 de km constituie străzi modernizate în cadrul implementării proiectului european “Creșterea calității infrastructurii rutiere în municipiul Curtea de Argeș“.

Principalele artere de circulaţie sunt: – Str. Victoriei, Str. Negru Vodă, B-dul Basarabilor, Str. Eroilor, Str. Albești, – Str. Valea Iașului, – Str. 1 Decembrie 1918, str. Lascăr Catargiu, Str. 1 Mai; – Str. Despina Doamna, Str. Cuza Vodă, Str. Progresului. Lungimea simplă a reţelei de distribuţie a apei potabile este 112,9 km, iar reţeaua de colectare și evacuare a apei uzate municipale are o lungime de 74,7 km. Conductele de distribuire a gazelor naturale sunt în lungime de 120 km. În anul 2014, din evidențele Serviciului de Impozite și Taxe locale rezultă că municipiul Curtea de Argeș totalizează un număr de 14010 locuinţe, din care 6154 sunt case, iar 7856 sunt apartamente. În proprietatea municipiului se află un număr de 176 de locuințe, dintre care un număr de 150 de locuințe sunt construite prin programul A.N.L

Axa Bulevardul Basarabilor – strada Valea Iaşului e saturată

Anul 2010 pare să fi fost unul dintre cele mai slabe din ultimii ani din punct de vedere al autorizaţiilor de construire emise. S-a construit foarte puţin, recordul de acte emise de Direcţia Arhitect Şef fiind deţinut de strada Râmnicu Vâlcea, 30 de autorizaţii. Axa Negru Vodă – Bulevardul Basarabilor – Valea Iaşului şi-a pierdut din atractivitate, conform statisticii, asta pentru că micii comercianţi de haine şi produse de încălţăminte care au magazine aici o duc din ce în ce mai greu. Comerţul cu amănuntul a fost prima victimă a crizei, iar cum pe centru se face doar acest tip de comerţ e clar de ce zona nu mai este atractivă. O altă ipoteză pentru numărul mic de autorizaţii emise este aceea că zona este saturată, nu mai sunt locuri în care s-ar mai putea construi ceva, iar cele care încă mai apar sunt extrem de puţine şi folosite pentru construirea de blocuri.

Afacerile care se fac în acest perimetru şi care mai merg sunt cele în domeniul farmaceutic şi al telefoniei mobile, în rest celelalte luptându-se pentru supravieţuire.

Centrul de interes s-a mutat pe şoseaua de centură

Se pare că la Curtea de Argeş strada Lascăr Catargiu şi continuarea ei, 1 Decembrie, sunt cele mai căutate. Dacă în 2010 pentru strada 1 Decembrie au fost emise de Primărie doar două autorizaţii de construire, în 2014 au fost emise 14. Pentru strada Lascăr Catargiu nu sunt fluctuaţii mari, dar este o creştere. De altfel e vizibilă cu ochiul liber dezvoltarea acestei străzi pe care s-au deschis în ultimul an o mulţime de depozite de materiale de construcţii, spălătorii auto, magazine de piese auto şi chiar o staţie GPL.

 

Specialiştii care au realizat această statistică sunt de părere că în viitorul apropiat polul de dezvoltare al municipiului va fi axa strada Lascăr Catargiu – strada 1 Decembrie – strada Albeşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email