Cum a decurs prima probă a bacului la Curtea de Argeş

Ieri a început prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an. În judeţul Argeş sunt înscrişi la bac 6.238 de elevi, dintre care 4.842 provin din seriile anterioare. Examenul se va susţine în 21 de centre stabilite pe raza judeţului Argeş, iar corectarea lucrărilor se va efectua în cinci centre din municipiul Piteşti.
Astfel, prima proba a examenului de maturitate, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, se pare că a fost una „de încălzire” pentru elevi. Probabil şi din cauza faptului că nu primesc note la probele de competenţe, proaspeţii absolvenţi au venit la examen foarte relaxaţi, îmbrăcaţi lejer şi fără emoţii mari, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi. Primii candidaţi şi-au făcut apariţia în apropierea unităţilor de învăţământ în jurul orei 08:30. „Nu-mi este frică. Nimeni nu o să pice la această probă pentru că se primesc calificative. Chiar dacă nu ştii nimic tot primeşti un calificativ. Oricum, nici nu prea contează aceste probe orale. La cele scrise va fi cel mai greu”, spune Alexandru, un elev din municipiu.
„Comisia e de treabă…”
Subiectele pentru această probă au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10 – 15 minute. Conform metodologiei de examinare, candidaţii au intrat în săli în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă. Aceştia nu au avut voie să intre în sală cu manuale, dicţionare, notiţe sau alte însemnări.
Dacă în anii trecuţi absolvenţii de liceu acordau o atenţie deosebită modului în care se prezentau în faţa comisie de evaluare, de această dată lucrurile s-au schimbat. Astfel, costumul, cămaşa şi pantofii au fost înlocuite cu pantaloni trei sferturi, tricouri colorate şi tenişi. Până să intre în sala de examen elevii stăteau de vorbă, în faţa liceelor, aşteptând cu nerăbdare să schimbe câteva cuvinte şi impresii cu colegii care ieşeau de la comisia de evaluare. „Cât ai luat? Cum sunt profii’? Ce ţi-a picat?”, erau doar câteva dintre întrebările celor care urmau să susţină prima proba orală din cadrul bac-ului. „Mi-a picat ceva uşor, am luat „experimentat”. E uşor, nu trebuie să vă fie frică”, spunea o tânără care tocmai ieşise din examen. „Comisia e de treabă. Am vorbit 15 minute. Am luat tot „experimentat””, spune un alt tânăr, în încercarea de a-şi încuraja colegii.  
Cei mai mulţi elevi erau ieri foarte distraţi, lăsând impresia că nu prea le pasă de rezultatele pe care le obţin. Însă, în acelaşi timp, alţii erau emoţionaţi, având în vedere că susţin unul dintre cele mai importante examene. În faţa comisiei de evaluare, candidaţii extrag un bilet cu subiecte şi primesc o ciornă. Apoi, aceştia au 10 – 15 minute la dispoziţie pentru pregătirea răspunsului, după care li se acordă tot atâta timp pentru prezentarea acestora în faţa profesorilor examinatori. „Chiar dacă nu contează foarte mult rezultatul la aceste probe tot am emoţii. Vreau să încep bine examenul, pentru că este unul dintre cele mai importante examene. Am văzut că unii dintre colegi sunt mai relaxaţi, dar eu nu pot să fiu aşa. Sincer chiar îmi este puţin teamă”, spune Gabriela, elevă la un liceu din municipiu.
Ce calificative primesc candidaţii
În urma evaluării fiecare absolvent a primit un certificat care atestă competenţa – începător, mediu, avansat sau experimentat. „Am avut un text la prima vedere şi câteva cerinţe. Am primi calificativul – avansat. Sunt mulţumit, dar cred că era bine dacă primeam note. La aceste probe puteam să luăm şi noi note mai mari şi aveam mai multe şanse să luăm examenul. Am avut colegi care au picat anul trecut pentru că nu au avut media peste şase”, spune Ionuţ, un alt elev.
Absolvenţii de liceu care nu se prezintă la probele orale ale bac-ului, pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat.
Proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va încheia miercuri, 12 iunie. Urmează apoi proba la limba maternă (12– 14 iunie), evaluarea competenţelor digitale (17 – 21 iunie) şi proba orală la o limba străină (25 – 28 iunie). Între 1 şi 5 iunie urmează examenele scrise la limba română, limba maternă acolo unde este cazul, o probă obligatorie şi una la alegere în funcţie de profil. Rezultatele se vor afişa pe 8 iulie, în aceeaşi zi în care se pot depune şi contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 12 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email