Prima sesiune a examenului de bacalaureat a început ieri, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română, care se va desfăşura pe parcursul a două zile. Subiectele pentru această probă au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Acestea cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi non funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10 – 15 minute. Conform metodologiei de examinare candidaţii au intrat în săli în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă.
Emoţii pentru elevi, dar şi pentru părinţi
În apropierea centrelor de examen din municipiul nostru era mare agitaţie. Elevii aşteptau plini de emoţii să susţină prima probă din cadrul examenului de maturitate. „Sunt programat mai târziu, dar am venit şi eu cu ceva timp înainte să văd care este treaba pe aici. Mai vorbesc şi eu cu colegii care au dat proba înaintea mea despre profesorii din comisie. Recunosc că am emoţii, dar cred că o trec cu bine peste această probă. Nu am un subiect preferat”, spus Cosmin, elev la Grupul Şcolar Forestier. Foarte mulţi elevi au preferat să vină la examen îmbrăcaţi în costum, crezând că astfel vor face o impresie mai bună în faţa profesorilor examinatori. „Nu este o examen oarecare bac-ul. Pentru mine este important. Am venit îmbrăcat aşa pentru că nu te poţi prezenta în faţa comisiei în pantaloni scurţi şi tricou. Contează felul în care te prezinţi în faţa comisiei. Ştiu lucrul acesta de la colegii mei mai mari”, spune Ştefan, un alt elev din municipiu.
Încrederea, dată de părinţi
Unii dintre candidaţi au venit la examen însoţiţi de părinţi, care încercau să-i încurajeze şi să îi scape de emoţii. „Nici nu ştiu cine are emoţii mai mare eu sau fata mea. Este poate primul examen important din viaţa ei şi m-am gândit că cineva trebuie să îi fie alături. Încerc să o încurajez şi să îi dau încredere. S-a pregătit destul de mult pentru bac şi cred că o să aibă rezultate bune. O să urmeze admiterea la facultate, deci va fi o vară cam agitată”, spune Florentina Popa, mama unei eleve.
Elevii care ieşeau din examen erau asaltaţi cu întrebări la poarta liceului. „Cum este comisia? Sunt de treabă profesorii? Ţie ce ţi-a picat?”, întrebau colegii unui elev, încercând să afle cât mai multe detalii.
Proba de evaluare a competenţelor digitale începe pe 10 iunie
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Elevii care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat. Următoarea proba din cadrul bacalaureatului, cea de evaluare a competenţelor digitale, era programată să înceapă pe 13 iunie, dat MECTS a decis schimbarea datei pentru 10 iunie, întrucât zilele de 12 şi 13 iunie sunt libere cu ocazia Sărbătorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii. Perioada alocată desfăşurării probei D se menţine la cinci zile.