Ieri a început şi la Curtea de Argeş prima proba scrisă a bacalaureatului din acest an, proba la Limba şi Literatura Română, iar mâine urmează cea la matematică sau la istorie, în funcţie de specialitatea fiecărui absolvent.
„Subiectele au fost grele!”
Nici nu le-au trecut bine emoţiile liceenilor care au susţinut săptămâna trecută probele orale ale bacalaureatului că au şi început probele scrise.
Intrarea în sala de examen se face doar cu buletinul şi un pix. Cei care vor intra cu telefonul, indiferent dacă este închis sau nu, ori cu alte materiale gen manuale ajutătoare, dicţionare sau orice alte notiţe, vor fi daţi afară din sala de examen.
Proba scrisă la Limba şi Literatura Româna a durat trei ore, timp în care liceenii de la învăţământul de zi, dar şi cei de la seral, au fost nevoiţi să rezolve trei subiecte principale pentru a obţine nota maximă.
Ca în fiecare an, părinţii îşi aşteptau ieri emoţionaţi şi încrezători odraslele. ,,Am emoţii, dar sper că se va descurca, depinde însă şi de noroc. Sper să ia bacul cu notă mare pentru că vrea să dea mai departe la Facultatea de Ştiinţe Economice din Piteşti”, ne-a mărturisit Constantin Sima, părintele unui băiat.
Nici de această dată subiectele nu au fost pe placul candidaţilor, astfel că la primul subiect liceenii au avut de analizat un text la prima vedere care se pare ca le-a creat oarece dificultate. ,,Subiectele au fost grele, nu cred că am să iau mai mult de 4 sau 5, mai ales că nu am învăţat”, ne-a declarat Robert Creţu, de la Grupul Şcolar Forestier.
Subiectul al doilea le cerea candidaţilor să realizeze un text argumentativ de 15-30 de rânduri despre cunoaşterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu: ,,A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă”. Cei mai mulţi dintre candidaţi sperau ca măcar acest subiect să le aducă punctajul maxim.
Sfaturile unui profesor către elevii săi
Poate dificultatea subiectelor sau, dimpotrivă, capacitatea absolvenţilor de a rezolva subiectele i-au determinat pe candidaţi să iasă cât mai devreme de la proba scrisă.
Majoritatea candidaţilor de la Grupul Forestier şi Agricol se pare că au fost încurcaţi de subiectul trei, unde au avut de realizat un eseu de două-trei pagini despre particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autori: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.
Un cadru didactic a venit ieri să îşi încurajeze elevii cărora le fusese diriginte. ,,Toţi spun că nu au făcut subiectul trei, dar deşi nu sunt profesor de română, sunt profesor de economie, cred că se puteau descurca, dar se grăbesc” ne-a spus profesorul.
Rezultatele acestei probe dar şi a celorlalte se vor afişa săptămâna viitoare.