Cum a ajuns Constantin Nicolescu de la preşedinţia Consiliului Judeţean la Spitalul Floreasca, trecând prin arest

Ziua 1, 26 ianuarie. Totul a început în dimineaţa zilei de 26 ianuarie, când mai mulţi ziarişti din Argeş au primit un SMS de pe un număr ascuns, prin care erau informaţi despre o percheziţie a procurorilor DNA care se desfăşoară la sediul CJ Argeş. Informaţia s-a confirmat, în biroul lui Constantin Nicolescu aflându-se mai mulţi poliţişti care căutau o serie de documente. În paralel, o altă percheziţie se desfăşura la domiciliul lui Nicolescu din Piteşti.
Avocatul Radu Rotaru, care îl reprezenta pe Nicolescu, a declarat că percheziţiile ar avea legătură cu un dosar referitor la alocarea unor fonduri către Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
La solicitarea presei, ÎPS Calinic a făcut o serie de precizări în legătură cu fondurile alocate Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Arhiepiscopul a mai susţinut, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Curtea de Argeş, că a primit ameninţări din partea senatorului Mircea Andrei, după ce fostul vicar Nicolae Brânzea, rudă cu acesta, a fost schimbat din funcţia de şef de catedră pe care o ocupa la Facultatea de Teologie a Universităţii Piteşti.
În jurul orei 14,00, preşedintele CJ Argeş a fost condus la sediul DNA Piteşti, pentru audieri. La scurt timp, liderul social-democrat, Victor Ponta, afirma, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la sediul PSD Argeş, că percheziţiile şi audierea lui Constantin Nicolescu ar putea fi o consecinţă a protestului antiguvernamental organizat cu o zi în urmă, la Mioveni, de sindicaliştii de la Dacia.
La ora 18,00, Constantin Nicolescu a fost scos încătuşat din sediul DNA Piteşti şi dus cu o dubă în arestul IPJ Argeş, după ce procurorii anticorupţie au emis pe numele său ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi seri, DNA a venit cu precizări privind faptele de care este acuzat preşedintele CJ Argeş, cu totul altele decât acele finanţări acordate Arhiepiscopiei.
Acuzaţiile formulate de procurorii DNA
Potrivit procurorilor DNA, Constantin Nicolescu este cercetat pentru “folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, precum şi pentru fals intelectual şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene. De asemenea, el este acuzat de luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.
(…)
Contractele respective au fost derulate între 2006 şi 2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, aflată “în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului”. Societatea în cauză a încasat banii atât pentru lucrări executate, cât şi pentru unele neexecutate.
Constantin Nicolescu mai este acuzat că, în perioada 2006 – 2008, a primit de la un om de afaceri din Piteşti peste 66.000 de lei, precum şi produse, pentru ca în schimb, în calitate şi de ordonator principal de credite, să dispună achiziţionarea unor mărfuri de la societate comercială deţinută de acesta, fără a se respecta procedurile legale de achiziţie publică.
De asemenea, procurorii anticorupţie susţin că în iunie 2009, “prevalându-se de influenţa şi autoritatea funcţiei deţinute”, preşedintele CJ Argeş l-a instigat pe primarul unei comune din judeţ să nu aplice unei persoane o sancţiune contravenţională la Legea nr.50/1991, iar primarul în cauză a acceptat şi nu a mai aplicat amenda în cuantum de 10.000 de lei.
“În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Ziua 2, 27 ianuarie
Pe 27 ianuarie, susţinătorii lui Constantin Nicolescu au început să se strângă încă de la primele ore ale dimineţii la sediul tribunalului Argeş, unde urma să se judece propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA. Printre cei care au ţinut să-şi arate solidaritatea s-au numărat parlamentari, consilieri judeţeni şi primari ai PSD, dar şi angajaţi ai CJ Argeş. Zona Tribunalului Argeş, ca şi alte locaţii din Piteşti, a fost în permanenţă supravegheată de importante forţe de ordine.
În jurul orei 14,00, Constantin Nicolescu a fost întâmpinat cu aplauze de zecile de apropiaţi care îl aşteptau la Tribunalul Argeş. El a fost scos fără cătuşe din duba care l-a adus din arest, iar susţinătorii săi au aplaudat şi au scandat “Libertate!” şi “Unitate!”.
Ordonanţa de reţinere a lui Constantin Nicolescu a expirat la ora 17,15, înainte ca Tribunalul Argeş să se pronunţe asupra propunerii de arestare preventivă.La scurt timp după expirarea Ordonanţei de reţinere, preşedintele CJ Argeş a ieşit pentru un minut în holul Tribunalului Argeş fiind aplaudat şi ovaţionat de zecile de susţinători care îl aşteptau.
În jurul orei 19,00, instanţa a anunţat în şedinţă publică faptul că a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui CJ Argeş. Anunţul a fost întâmpinat cu huiduieli de cei care sperau într-o altă soluţie.
La scurt timp după pronunţare, lui Nicolescu i s-a făcut rău şi a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Acelaşi lucru i s-a întâmplat şi soţiei sale, Viorica Nicolescu, care a ajuns şi ea la spital.
După mai puţin de o oră, Constantin Nicolescu a fost transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, medicii suspectând un atac de cord sau un atac cerebral. Viorica Nicolescu a rămas internată în secţia de terapie intensivă, în cazul ei fiind vorba de o criză diabetică.
Medicii de la Spitalul Floreasca au confirmat că starea lui Nicolescu este gravă şi urmează să fie supus mai multor investigaţii, pentru a se stabili cu certitudine un diagnostic.
CJ Argeş a fost decapitat
După arestarea lui Constantin Nicolescu, la conducerea CJ Argeş a rămas doar vicepreşedintele Florin Tecău. Asta după ce celălalt vicepreşedinte, Florea Costache, a decedat, în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, unde fusese internat în comă, pe fondul unei afecţiuni hepatice. Şedinţa CJ Argeş de joi, care a avut pe ordinea de zi 18 proiecte de hotărâre, inclusiv adoptarea bugetului judeţului pe 2011, a fost condusă de vicepreşedintele Florin Tecău. Şedinţa a durat doar o oră, ea desfăşurându-se în timp ce Tribunalul Argeş judeca propunerea de arestare preventivă a preşedintelui Constantin Nicolescu.

Ziua 3, 28 ianuarie
Ziua de 28 ianuarie a debutat cu o nouă conferinţă de presă organizată la sediul PSD Argeş. În deschidere, doctorul Dan Manu a anunţat că Viorica Nicolescu a fost externată şi urmează să plece la Bucureşti, pentru a fi alături de soţul ei. Au urmat luări de cuvânt ale unor parlamentari PSD, printre care Lia Olguţa Vasilescu, Bogdan Niculescu Duvăz şi Constantin Tămagă, care au încercat să demonteze acuzaţiile procurorilor DNA şi au acuzat că în spatele acestui dosar se află PDL.
De la ora 11,00, parlamentarii, consilierii judeţeni, primarii, precum şi alţi membri marcanţi ai PSD Argeş s-au întâlnit la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, pentru a stabili o poziţie comună după arestarea preventivă a preşedintelui organizaţiei judeţene a partidului. La întâlnire a participat şi preşedintele PSD, Victor Ponta, care a cerut cetăţenilor ca în ziua în care se va judeca recursul în cazul lui Constantin Nicolescu, să picheteze sediile PDL din întreaga ţară, pentru a le cere democrat-liberalilor “să nu mai facă dosare politice şi să lase legea să se aplice”.
În cursul după-amiezii a apărut informaţia că trei actuali sau foşti primari ai unor localităţi din judeţ au fost citaţi  pentru audieri de procurorii DNA, în dosarul Nicolescu. Primarul municipiului Câmpulung Muscel, Călin Andrei (PNL), fostul primar al municipiului Curtea de Argeş, Gheorghe Nicuţ (PDL) şi primarul comunei Budeasa, Ion Ştefan (PSD), au confirmat că au fost citaţi pentru data de 31 ianuarie, la ora 10,00.
Diagnosticul pus de medicii de la Spitalul Floreasca
Constantin Nicolescu a fost supus la Spitalul Floreasca din Capitală, mai multor investigaţii medicale, în urma cărora s-a evidenţiat că a suferit un accident vascular cerebral şi că are ischemie şi stenoză coronariană ca urmare a unei hipertensiuni. “Aceste afecţiuni se datorează unei hipertensiuni arteriale şi a unei dislipidemii, care a afectat vasele cerebrale şi arterele coronare într-un grad de 40 – 90%. În timp se va decide dacă va fi operat sau nu”, a spus doctorul Constantin Olteanu. Pacientul a rămas în continuare sub atentă supraveghere la secţia de Terapie Intensivă a Departamentului de Chirurgie Vasculară a Spitalului Floreasca.

Ziua 4, 30 ianuarie
PSD Argeş a organizat ieri o nouă conferinţă de presă, în cadrul căreia deputatul Radu Vasilică a susţinut din nou că acuzaţiile aduse preşedintelui CJ Argeş nu se confirmă. Primarul comunei Budeasa, Ion Ştefan, unul dintre edilii citaţi pentru astăzi la DNA, a venit cu o serie de precizări legate de modul în care a fost reabilitată şcoala din localitatea sa, precizând că administraţia locală nu a avut nici un rol în derularea proiectului. Social-democraţii au mai anunţat că pentru ziua în care va avea loc recursul la arestarea preventivă va fi organizată o pichetare a sediului PDL Argeş.
Luări de poziţie în cazul Nicolescu
Victor Ponta: “Aici vorbim de o valoare fundamentală pentru care oamenii au murit în 1989: aplicarea legii şi garantarea libertăţii fiecăruia dintre noi. Nu pot să accept vreodată că cineva poate să-şi piardă libertatea, că i se poate aplica abuziv legea doar pentru că nu este de acord cu Traian Băsescu, cu Mircea Andrei sau cu oricine altcineva”
Lia Olguţa Vasilescu: “Asta este o arestare politică, sută la sută. Acum aflăm şi noi că telefonul domnului Nicolescu era pus sub urmărire de cinci ani de zile. Practic pe acest om nu l-au căutat pentru că a greşit, ci pur şi simplu l-au aşteptat să greşească, monitorizându-i în permanenţă telefonul”
Bogdan Niculescu Duvăz: “Asistăm la o reluare, în alţi termeni, a Experimentului Piteşti. Experimen­tul Piteşti acum înseamnă să lovească în cea mai puternică organizaţie a PSD, într-un om de un prestigiu moral şi profesional deosebit, ca să poată să arate că nu există nimic care să îi oprească şi să bage spaima în opoziţie. Acesta este mesajul a ceea ce s-a întâmplat aici, sacrificarea domnului Nicolescu”
PDL Argeş: “Evenimentele legate de  învinuirile DNA la adresa preşedintelui PSD Argeş, care ocupă şi postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, precum şi reţinerea acestuia de către instituţiile abilitate ale justiţiei, au provocat o reacţie deformată şi incorectă din partea conducerii acestei formaţiuni politice şi a apropiaţilor acestuia. Refuzăm să ne implicăm în politizarea actului de justiţie, este nevoie de o mai mare responsabilitate şi maturitate în declaraţiile legate de un domeniu care trebuie să rămână independent”
PNL Argeş: “O personalitatea a acestui judeţ, Constantin Nicolescu, a fost arestat preventiv. Ceea ce ar trebui să fie o măsură excepţională, al cărei unic scop este împiedicarea celui arestat să comită alte fapte de natură să afecteze cetăţenii sau bunul mers al anchetei, a ajuns o practică obişnuită, actualul guvern folosind structurile statului de drept pentru eliminarea adversarilor politici”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email