„Cubul” lui Boncea ar putea fi dărâmat

Comisia Națională a Monumentelor Istorice va avea rol decisiv în privința declasării, respectiv a neclasării unui monument istoric. Potrivit unei recente Ordonanţe de Guvern, ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a unui monument istoric sau poate decide neclasarea lui în această categorie doar în condițiile în care Comisia Națională a Monumentelor Istorice a propus declasarea, respectiv neclasarea. Ministrul Culturii poate solicita motivat acestei Comisii reexaminarea propunerilor formulate în aceste cazuri şi luarea de măsuri acolo unde declasarea nu s-a făcut potrivit legii. Conform legislației în vigoare, avizele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice şi cele ale comisiilor zonale sunt consultative, ceea ce a determinat, în timp, pierderea unor valori culturale (a unor monumente istorice sau părți ale acestora, ori schimbarea contextului obiectivului de patrimoniu), aşa cum s-a întâmplat şi la Curtea de Argeş, Casa Corbeanu, din apropierea pieţei fiind ultimul exemplu.

La nivel local se vor reorganiza comisiile zonale ale monumentelor istorice, care funcționează pe lângă serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii ca organisme științifice de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil.

Aceste noi reglementări au fost adoptate săpătmâna trecută, iar el ear putea avea urmări şi la Curtea de Argeş, unde cel mai cunoscut şi controversat caz al unui monument istoric demolat a fost cel al Casei Corbeanu pe locul căreia să înalţă acum „cubul” omului de afaceri Gheorghe Boncea.

Monument de secol 19 dat jos într-o noapte

 

După cum ziarul nostru v-a informat la vremea respectivă, povestea monumentului istoric demolat de Boncea este tragică..La numărul 4 pe strada Decebal, în apropierea Pieţei Centrale, se afla „Casa Corbeanu”, clădirea pe care Boncea a dărâmat-o. În două nopţi, în vara lui 2013, casa a dispărut. Casa a fost construită în secolul al IX-lea şi a fost pe Lista monumentelor istorice. În octombrie 2011 a apărut în Monitorul Oficial Ordinul cu nr. 2458 privind declasarea din Lista monumentelor istorice a imobilului “Casa Corbeanu” din str. Decebal nr. 4, municipiul Curtea de Argeş, judeţul Argeş, şi astfel Boncea a trecut la demolare. Pe locul său a înălţat o clădire urâtă, supermarket şi restaurant, după cum scrie pe ea, deşi niciunul nu a fost deschis până acum. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email