Cu cine să mai voteze argeşenii de pe Râmnicu Vâlcea?!

Ploile din ultimele zile au dat mari bătăi de cap locuitorilor municipiului. Sigur, nu numai lor, dar ei sunt subiectul rândurilor de mai jos. Ori de câte ori plouă mai tare, cetăţenii de pe strada Râmnicu Vâlcea, spre exemplu, se iau cu mâinile de cap mai întâi, apoi le pun pe găleţi şi pe lighene, în timp ce înalţă spre cer înjurături diverse. De câteva ori pe vară gospodăriile le sunt inundate, apa le intră în case, le ia puii de găină ori păsările mai mari şi câinii. Se trezesc în mijlocul nopţii cu apa la pragul casei şi sună, disperaţi, la 112, la Primărie, la prieteni şi vecini pe care îi imploră să îi ajute să-şi protejeze bunurile. Scenariul se repetă, dar ei nu pot face nimic pentru a-l schimba. De fapt, în puterea lor stă ceva – ori să se mute din cartier sau din oraş, ori să aleagă bine. Cum e greu să te muţi de la casa ta, pe care ai construit-o cu drag dar şi cu sacrificii, le rămâne cetăţenilor de pe strada Râmnicu Vâlcea o singură opţiune, să aleagă cu ochii larg deschişi, să nu fie înduplecaţi de o pungă cu ulei şi zahăr, de o umbrelă sau o pelerină de ploaie. E ironic ca cineva, un agent de campanie să le dea celor inundaţi pelerine de ploaie. Cred că dacă astăzi ar încerca să facă asta vreun ins care se ocupă de campania electorală a oricărui candidat, nu i-ar fi deloc bine.
Desigur, a plouat mult, nu te pui cu natura, nu avem bani suficienţi la buget, sigur, cine dracu’ i-a pus pe cei de pe strada Râmnicu Vâlcea, spre exemplu, să construiască sub nivelul străzii. Da, sunt argumente, unele solide, dar niciunul nu stă în picioare pentru o administraţie publică locală căreia chiar îi pasă de cetăţean, alegător, cum ar veni.
Da, a plouat mult, dar s-au îngălbenit ecranele televizoarelor de stăteau să se spargă din cauza avertismentelor, a codurilor şi a anunţurilor panicarde de-a dreptul. Mă gândesc la faptul că un administrator al unei localităţi, un primar adică, un viceprimar, sau nişte consilieri responsabili, s-ar fi întrunit undeva, într-un birou, ar fi mers în zonele despre care se ştia că vor fi lovite să-i ajute pe nefericiţii aceia să pună saci cu nisip la poartă, spre exemplu.
Apoi, fiecare şi-a clădit o casă unde a avut teren, unde a moştenit, etc., nu e treaba administraţiei locale asta. Treaba ei este însă dezvoltarea oraşului, iar astăzi este aproape o blasfemie să vorbeşti despre strada Râmnicu Vîlcea, spre exemplu, ca despre una dintr-un municipiu. Administraţia locală trebuie să cheltuiască banii comunităţii cu cap.
De fapt, aceasta este problema. Atâta vreme cât cheltuim în neştire pe studii de fezabilitate care costă sute de milioane, expiră în doi ani şi ştim cu siguranţă că nu  vor putea fi puse în aplicate în aceşti doi ani, atâta vreme cât nu există o strategie de dezvoltare care să cuprindă rezolvarea celor mai importante probleme ale oraşului şi ale cetăţenilor care îl populează ne putem aştepta ca morţii să se prăvălească în râpa rezultată din cauza alunecărilor de teren, pentru că terenul nu a fost întărit cu ziduri ori gabioane, iar cetăţenii de pe strada Râmnicu Vâlcea să fie inundaţi de câteva ori în fiecare vară, cam de câte ori plouă mai tare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email