Cu chiloţii şi pepenii la vânzare pe stradă

În centrul vechi al municipiului Curtea de Argeş, în Ivancea sau pe Bulevardul Basarabilor, cei care ies la cumpărături pot să evalueze marfa direct de pe trotuar. Mingi, chiloţi, rochii, papuci, cizme de cauciuc, pepeni ,varză sau roşii, pe toate le vezi direct, vrei, nu vrei, pe stradă. Măcar au dispărut pe alocuri crucile şi sicriele, pentru că afişarea acestora a fost interzisă de Consiliul Local şi, în general, interdicţia este respectată. Restul mărfurilor însă sunt scoase din magazine în faţă, pe trotuar şi creează o imagine de talcioc, de ieftin şi oriental, de bâlci de proastă calitate care strică imaginea şi aşa cam precară a municipiuluui.

Un obicei străvechi

Problema e veche, dar nerezolvată. În 2016, Didi Dumitrescu scria în rubrica PROBLEMA DE PE STRADA MEA din ziarul nostru următoarele – „Este un obicei (căpătat în timp) nu tocmai benefic pentru aspectul oraşului: acela de a expune marfa pe trotuar ori atârnată pe faţada magazinului. Este foarte adevărat că, în imaginile vechi cu municipiul nostru, vedem cam aceleaşi magazine cu marfă expusă până în mijlocul străzii principale (deci vorbim despre un obicei străvechi…). Ştim, de asemenea (şi le dăm dreptate) că toţi comercianţii vor să-şi vândă marfă. Credem că în zonele comerciale dedicate (piaţa centrală, zona de târg) este mai mult decât normal că marfă să fie expusă la maniera prezentată mai sus. În cazul principalei artere rutiere din Curtea de Argeş însă, aici credem că lucrurile ar trebui (şi ar fi bine) să fie total diferite. De ce? Avem un raţionament mai mult decât simplu: la rândul sau Curtea de Argeş este o marfă ce se vrea a fi vândută. Vândută pe post de oraş turistic şi regal. Nu pe post de bazar sau aprozar.

Una din problemele străzii principale din Curtea de Argeş este faptul că aceasta a început să arate ca un târg cu irizaţii de… „Dragon Roşu” şi cu inserţii de aprozar. Or, nu credem că lucrul ăsta este tocmai ok. Nu în 2016”. Dar în 2020?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email