Cu ce s-a ocupat Consiliul de Administrație al Aquaterm în ultimii patru ani

La începerea mandatului societatea avea pierderi de 125.000 de lei

Raportul de activitate al Consiliului de Administrație (CA) al SC AQUATER1VI AG 98 SA pentru perioada 27 februarie 2019 – 27 februarie 2023 a fost publicat pe site-ul instituției.

Conform acestuia, ”la începerea mandatului CA, în data de 27.02.2019, firma încheiase anul 2018 cu 125.448 lei pierdere, captarea apei se făcea din canalul CHE Oești, iar din stația de captare Oești, cu ajutorul a trei pompe energofage apa era pompată la Stația de Tratare Cerbureni, veche de 50 de ani, complet degradată atât în ceea ce privește stadiul construcțiilor în care ploua prin acoperiș, cât și în ceea ce privește galeria de conducte utilizată la filtrarea apei care și în prezent reprezintă un pericol iminent de spargere și prăbușire, fiind un pericol și pentru personalul care deservește stația. Rețelele de alimentare cu apă potabilă erau vechi și prezentau un grad avansat de uzură, generând pierderi însemnate de apă pe rețea, iar cele trei bazine de stocare a apei nu erau funcționale.

Și rețeaua de canalizare prezenta un grad avansat de uzură, necesitând atât investiții pentru reabilitare, dar și curățarea traseelor și a căminelor colmatate. De asemenea, era necesară extinderea rețelei, dat find că doar 63% din gospodării beneficiau de canalizare, producția de apă era foarte scăzută în raport cu cantitatea de apă captată, respectiv circa 10% .

De asemenea, apometrele erau vechi și cu perioada de valabilitate metrologică expirată, salariile personalului angajat erau de cel puțin10 ani la nivelul salariului minim pe economie, iar în momentul în care CA a preluat mandatul majoritatea instalatorilor doreau să plece.

În plus, bunurile firmei, clădiri și mijloace auto erau sechestrate de AVAS (actual AAAS), care la câteva luni de la preluarea mandatului, în octombrie 2019, a blocat conturile firmei pentru 331.238,50 lei reprezentând penalități preluate de la FDFEE Electrica Oltenia SA, sumă de care nu aveam cunoștință, nefiind evidențiată în contabilitate, etc.”.

Ce s-a rezolvat

”În cei patru ani de mandat s-au realizat mai multe investiții și s-au luat măsuri pentru creșterea producției, diminuarea pierderilor, economie la consumul de energie, redimensionarea și motivarea personalului angajat, etc.”, se arată în raport.

Unele dintre cele mai importante masuri luate de CA în acești 4 ani de mandat sunt următoarele: realizarea unei captări noi de apă, în sistem gravitațional, în aval de Stația de pompe Oești, investiție care practic a înjumătățit factura la energia electrică și a permis redresarea firmei evitându-se astfel intrarea în insolvență. Investiția a costat aproximativ 100.000 euro, banii find alocați ca aport la capitalul social de către Consiliul Local Curtea de Argeș. Captarea gravitațională a fost pusa în funcțiune în luna august 2020, iar economia la energie electrică este în medie de circa 54.000 kw/lună, respectiv 650.000 kw/an.

Per total, în cei patru ani de mandat, prin măsurile luate, pierderile de apă din rețea au fost reduse cu circa 250.000 mc pe lună. Daca în anul 2019 se captau peste 850.000 mc pe lună și se facturau circa 90.000 mc, acum se captează circa 600.000 mc/lună și se facturează circa 125.000-130.000 mc.

Pentru a asigura apa pe străzile înalte din municipiu, societatea a schimbat grupurile de pompare în două cartiere frecvent afectate de lipsa de presiune, respectiv Valea Sasului- Epurești și Tarnița, dar a realizat din fonduri proprii și o Stație de Pompare nouă pe strada Petrești.

One thought on “Cu ce s-a ocupat Consiliul de Administrație al Aquaterm în ultimii patru ani

  1. Felicitari CA SC AQUATER1VI AG 98 SA pentru procesul de transformare si de modernizare al societatii, inceput in anul 2019 cu pierderi de 125.000 de lei si care s-a finalizat cu rezultate si performante notabile! Este un exemplu de referinta pentru vremea noastra si un real motiv de satisfactie pentru toti partenerii implicati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email