Cu ce s-a ocupat Arhiepiscopia în primul său an de existenţă

La sfârşitul acestei săptămâni, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului împlineşte un an de existenţă. Ne amintim cu toţii de marea sărbătoare de anul trecut, de pe 26 septembrie, când toată floarea Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Preafericitul Daniel, împreună cu mulţimea de oameni politici de toate rangurile, au asistat la slujbă şi la discursuri. Mii de preoţi din Argeş au stat cuminţi în soarele toamnei ca să-i preafericească patriarhul cu o privire, şi mai multe mii de credincioşi au asaltat oraşul. A trecut foarte repede un an, unul nu prea bun pentru Arhiepiscopie, cel puţin din punct de vedere al imaginii publice. 

Popii divorţaţi

Preoţii care divorţează sau se recăsătoresc nu mai au voie să slujească, aşa a decis Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. În plus, preoţii divorţaţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, nu pot primi ranguri bisericeşti şi nici nu pot preda în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar. Reprezentanţii Patriarhiei Române spun că preoţii trebuie să fie un exemplu pentru enoriaşi iar cei care se despart de soţii trebuie să renunţe la sutana de preot, chiar dacă au har.
Din cei 650 de preoţi câţi există în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, 20 sunt divorţaţi, iar măsurile luate de Sinodul BOR ar fi trebuit să îi afecteze şi pe aceştia. „Deocamdată avem în desfăşurare o evaluare a preoţilor care sunt divorţaţi şi abia apoi vom decide măsurile ce vor fi luate” explica arhidiaconul Caliopie Ichim, consilier la Arhiepiscopie. Dacă se va constata că preotul a divorţat din vina soţiei, are copii în întreţinere, dovedeşte calităţi misionar – pastorale şi are relaţii bune cu credincioşii din parohie, se va căuta o soluţie pentru a nu fi îndepărtat din cadrul bisericii. Nu s-a luat nicio măsură până acum.

Scandalul parcării de lângă Mănăstire

După ce preoţii au primit în administrare parcarea de lângă Mănăstire s-au şi apucat să o modernizeze. Conform proiectului de hotărâre prin care le-a fost încredinţată parcarea, preoţii aveau obligaţia ca în termen de şase luni să schimbe înfăţişarea acestei parcări, altfel riscau să rămână fără ea. Administratorii au „modernizat” parcarea, fără ca aleşii locali să aibă vreun cuvânt de spus şi fără să aibă vreo autorizaţie. Au stricat gardul Mănăstirii, au făcu o mulţime de lucrări, toate fără autorizaţie. În plus, micii comercianţi care vindeau diverse obiecte pe trotuarul de vis-a-vis au fost nevoiţi să se mute în noua parcare şi să plătească o chirie imensă, motiv pentru care s-au plâns că  „popii vor ca noi să murim de foame!”

Hotel şi păstrăvărie în Marina

De câţiva ani încoace, Arhiepiscopia a descoperit, prin reprezentanţii săi, desigur, gustul afacerilor. Dacă pensiunea Casa Pelerinul s-a dovedit a fi un succes, chiar dacă a fost amendată de Garda Financiară, succesul fiind datorat poziţiei retrase, a serviciilor discrete şi a oaspeţilor importanţi care pun oraşul la cale la o masă de la separeu, oamenii de afaceri de la Arhiepiscopie s-au gândit să extindă…conceptul, cu o clădire mai mare şi mai interesantă. În spatele Mănăstirii, spaţiul relativ mic nu a lăsat arhitecţilor prea multe posibilităţi de construire, dar într-un loc viran, în Marina, specialiştii au dat măsura priceperii lor.
Înainte de tunelul dinspre Valea Danului o străduţă coteşte spre stânga. E plină de gropi, fireşte, şi în ciuda faptului că e îngustă, duduie camioanele mari pe ea, camioane încărcate cu material de la balastiera din zonă, tot a Arhiepiscopiei. Autovehiculele par noi, semn că se lucrează cu succes acolo.
În sfârşit, înainte de uzina electrică, o alee şerpuieşte spre stânga, încât ai impresia că se opreşte fix în poarta uzinei. Nu e deloc aşa. Drumul, neasfaltat de aici încolo, urcă puţin, apoi coboară lin, iar în faţa ochilor se deschide o livadă de vis. Între pomi se înalţă o clădire foarte frumoasă, pe trei nivele, la care mai e puţin de lucru. Este hotelul Arhiepiscopiei, iar lângă el, o frumuseţe de păstrăvărie, „pentru uz intern”, conform declaraţiilor lucrătorului de acolo.
De asemenea s-a mai scris în acest an despre averile de miliarde ale Arhiepiscopiei şi despre neimpozitarea lor din motive de legislaţie, precum şi despre un anume fost călugăr de la o mănăstire aflată la munte. Asupra acestuia plana acuzaţia că ar fi homosexual.

De la popa care se vrea primar, la călugărul tătic şi la consilierul „sexi”

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care au cam şifonat imaginea Arhiepiscopiei în acest an, unul deloc bun pentru imaginea instituţiei şi a oamenilor săi. În plus, s-a mai vorbit, pe la colţuri, despre un popă care se vrea primar, despre un călugăr care ar fi tătic, ultima dintre isprăvile unora dintre membrii clerului fiind cea a consilierului Caliopie care, conform colegilor de la Jurnalul de Argeş online, ar fi fost la plajă la Budeasa şi şi-ar fi delectat privirile cu priveliştea oferită de plajă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email