CRP şi AJR cer explicaţii DNA în legătură cu percheziţiile de la ziarul Top


Clubul Român de Presă şi Asociaţia Jurnaliştilor din România au luat poziţie ieri faţă de modul în care s-a desfăşurat percheziţia desfăşurată miercuri la redacţia ziarului Top din Piteşti şi la tipografia lui Cornel Penescu din comuna Bradu. După cum aţi putut citi în ediţia de ieri a ziarului nostru, procurorii DNA au ridicat din cele două locaţii mai multe calculatoare, suporturi de memorie, documente, dar şi agendele jurnaliştilor. Vă prezentăm în continuare textul comunicatului transmis de Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă şi Colegiul Director al Asociaţiei Jurnaliştilor din România.
„ Clubului Român de Presă şi Colegiul Director al Asociaţiei Jurnaliştilor din România au luat la cunoştinţă de intervenţiile forţelor de ordine în sediul societăţii locale de presă Rom News Press din Piteşti, realizată în cadrul anchetei în desfăşurare privind acuzaţiile de corupţie care se aduc patronului trustului de presă, Cornel Penescu. Percheziţiile desfăşurate de procurorii DNA în data de 27 mai 2009 la sediile ziarului TOP, televiziunii Argeş TV şi tipografiei care aparţine trustului de presă au dus la întreruperea activităţii jurnaliştilor, iar tipărirea atât a ziarului trustului, cât şi a altor ziare cu care tipografia se află în relaţii contractuale, este compromisă, având în vedere reţinerea ca probă a serverului tipografiei.  Fără urmă de îndoială, procurorii au dreptul şi obligaţia să investigheze prin mijloacele legale aflate la dispoziţia lor acuzaţii de gravitatea celor din cazul de faţă, dar investigaţia nu poate justifica încălcarea prevederilor constituţionale privind libertatea cuvântului. Un rezultat evident al activităţii procurorilor DNA este punerea redacţiei ziarului TOP, dar şi a altor ziare, în imposibilitatea de a apărea, act echivalent cenzurii, activitate interzisă explicit de Constituţia României.
CRP si AJR solicită Departamentului Naţional Anticorupţie să comunice public justificarea deciziei de reţinere a unor obiecte personale ale jurnaliştilor din redacţie în cazul percheziţiei desfăşurate în sediul Rom News Press. Solicităm începerea urgentă a investigaţei impotriva acestui posibil abuz de funcţie din partea procurorilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email