Cronica unei morţi anunţate de sistem. Poveşti triste, cu medici indiferenţi. „Copiii noştri mor cu zile la spital”

Cazul copilului în vârstă de 8 ani, care a murit pe patul de spital după ce a fost diagnosticat greşit a impresionat o ţară întreagă. Sute de oameni s-au alăturat familiei acestuia şi chiar au ieşit în stradă şi au protestat împotriva modului în care a fost tratat Andrei Turcu la Spitalul Municipal Curtea de Argeş.

Copilul a fost internat cu diagnosticul de gastroenterocolită cu sindrom de deshidratare severă, dar starea de sănătate copilului s-a înrăutăţit şi a leşinat în braţele mamei sale, iar la scurt timp a murit. Părinţii acestuia i-au acuzat pe medici că l-au tratat pe copil cu indiferenţă, dar şi că i-au trimis să cumpere medicamentele necesare pentru tratament..

„Am constatat şi la autopsie şi în înscrisurile medicale puse la dispoziţie (…) anumite deficiențe în acordarea asistenței medicale.(…) Este vorba de o deficienţă în acordarea asistenţei medicale, pot să spun doar acest lucru în acest moment”, a declarat Dan Manu, Şeful Serviciului de Medicină Legală (SML) Argeş. Medicii legişti mai spun că băiatul ar fi putut fi salvat cu o simplă radiografie şi analize la sânge, investigaţii care ar fi scos la iveală puternica infecţie pe care o avea copilul atât la plămâni cât şi la inimă.

Povestea tragică a lui Andrei a stârnit valuri de revoltă în toată ţară. În plus, peste 100 de persoane, marcate de această poveste tulburătoare, au protestat în faţa Spitalului Municipal Curtea de Argeş. „Nu fiţi indiferenţi cu sănătatea copiilor voştri!” sau „Copilul tău ar putea fi în locul lui Andrei!”, au fost doar câteva dintre mesajele celor care au participat la protest. În plus,  protestatarii au cerut şi demisia conducerii unităţii medicale şi au scandat „Stop nepăsării”.

 „În urma anchetei s-au luat mai multe măsuri. A fost sancţionat contravenţional Spitalul Municipal cu suma de 10.000 de lei şi au fost suspendaţi cei doi medici pediatri care s-au ocupat de Andrei Turcu pe perioada cercetărilor. Spitalul a fost sancţionat pentru nerespectarea dispoziţiilor date de DSP. Considerăm că băiatul ar fi trebuit trimis la o unitate sanitară de rang superior şi de specialitate, adică Spitalul Judeţean Piteşti, care ar secţie de „Boli Infecţioase” şi să nu fie ţinut aici”, a declarat Simona Honţaru, director DSP Argeş.

Colegii de clasă l-au condus pe Andrei pe ultimul drum

La sfârşitul săpătmânii, sute de oameni au venit să-şi ia adio de la Andrei Bogdan Turcu. Printre aceştia s-au numărat şi mai mulţi colegi de clasă de-ai micuţului, dar şi rude, prieteni ori apropiaţi ai familiei. Însă, prin clipe sfâşietoare au trecut părinţii copilului cărora nu le venea să creadă că Andrei nu mai este. Mama micuţului a avut nevoie chiar şi de îngrijiri medicale în momentele în care însoţea cortegiul şi cu greu a făcut faţă durerii. Pierderea lui Andrei a lăsat urme adânci în rândul tuturor. „Era unul dintre cei mai bun copii ai mei, atent, învăţa bine, e greu să vorbesc la trecut de un asemenea copil”, a declarat învăţătoarea copilului.

Părinţii lui Andrei au depus şi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, în încercarea de a afla cine să face vinovat de pierderea suferită şi aşteaptă rezultatele anchetei demarate de Colegiul Medicilor.

 „Doctorii au vrut să-mi amputeze mâna degeaba!”

Din nefericire, problemele pe care argeşenii le au la spitalul din oraşul lor sunt multe. Iată ce ne-a scris o cititoare – „La vârsta de 7 ani am avut o căzătură în urmă căreia mi-am rupt mână stânga la încheietură. Soluția dată de spital a fost AMPUTAREA MÂINII. Părinții mei m-au dus la Spitalul Bălcescu în Pitești. O operație, 3 luni de ghips și gata. La scoaterea ghipsului rezulta că aveam rupt și osul antebrațului care se sudase strâmb. Radiografia de la Curtea de Argeş a fost făcută parțial, nu la toată mâna, așa că doctorii mi-au rupt mâna din nou la antebrațși încă o operație și 3 luni de ghips. Amândouă operațiile au reușit, iar după încă 6 luni de recuperare am putut să folosesc mâna la 98% din capacităţile reale. Și practicând sport”.

„Fetiţa mea a fost la un pas să-şi piardă viaţa din cauza medicilor!”

O altă cititoare, care semnează Cris, ne scrie – „Am născut la Curtea de Argeș două fetițe gemene în urmă cu 1 an și 5 luni. Una din ele a fost la un pas să-și piardă viața din cauza nepăsării, să zic așa, a medicilor de la Argeșși Pitești – pediatrie. La naștere dr. State ne-a spus că are un simplu suflu sistolic care se va închide până la vârsta de un an și numai dacă vrem noi să mergem la o ecografie cardiacă putem să o facem. Același lucru mi l-a spus și dr. Matei de la Pediatrie Pitești și dr. Hotăran și dr. Marinescu și dr. Scorojanu. Niciunul nu mi-a recomandat eco. La 6 luni copilul meu a fost internat la Pediatrie Pitești – diagnostic răceală la plămâni. Dr. Scorojanu, la o zi după internare, îi scoate anribioticul. Fetița, în lipsă antibioticului începe să șuiere pe nas iar doctorul consideră că singurul lucru pe care putea să-l facă pentru copil e să o bage la aerosoli. După acel aerosol fetiță mea s-a învinețit și în când m-am dus să îi spun mi-a spus că nu știe de ce sunt așa agitată că ea nu e mamă și nu mă poate înțelege. Atunci am decis să plec pe semnătură din spital și cu ajutorul unor prieteni am ajuns cu ea într- un timp scurt la Bucureşti, la prof. dr. Ioan Gherghina, care i-a pus diagnosticul de pneumonie și în urma analizelor mi-a spus că copilul meu are un suflu sistolic cât casa și că trebuia să i se facă eco cardiaca de la naștere și că aerosolul nu a făcut nimic altceva decât să-i agraveze starea. Mi-am salvat copilul fiind nevoie de o intervenție chirurgicală la Târgu Mureș.

Înțeleg durerea familiei și sunt mulți în situația dumnealor și mi-ar plăcea ca autoritățile să-și facă datoria, să se facă investigaţii pentru a se afla adevărul. Nepăsarea lor omoară ființe nevinovate cu zile. (…)

„Astăzi am trecut printr-o experiență extrem de neplăcută la urgența spitalului din Curtea de Argeș!”

O altă cititoare ne povesteşte pe site neplăcuta experienţă pe care a avut-o la Spital după ce s-a petrecut tragedia cu Andrei, semn că lucrurile nu se schimbă uşor, sau nu se schimbă deloc. „Din păcate, banii pe care noi îi virăm la bugetul asigurărilor de sănătate nu servesc la nimic. Ești un Nimeni pentru medicii din acest spital. Astăzi am trecut printr-o experiență extrem de neplăcută la urgența spitalului din Curtea de Argeș. Nu voi vorbi despre cum mama mea a fost lăsată pe un pat mizerabil în staționar să aștepte până ce se găsea o infirmieră disponibilă să o ducă la analize, radiografii, etc. Nici despre cum a trebuit ca eu să solicit personalului medical să-i facă un banal algocalmin deși medicul care o consultase le indicase deja acest lucru. Omul aștepta probabil o atenție în buzunarul halatului. NU i-am dat nimic și sunt mândră de asta. O colegă căreia i-am povestit întâmplarea a exclamat scandalizată “Dacă nu le-ai dat nimic…Trebuia să le dai, ești la mâna lor”.  Voi vorbi doar despre cum am fost trimisă să cumpăr medicamentele necesare pentru o perfuzie. Dacă mama venea singură? Nici măcar nu putea să stea în picioare. Cine îi cumpăra medicamentele? De ce a plătit o viață asigurare medicală, și cotizează și acum, la pensie? Este inadmisibil să trimiți pacientul să-și cumpere analgezic și Vitamina C. Este inadmisibil să nu ai decât doi asistenți la Urgenţe, un medic iritat și o infirmieră depășită de situație. Este inadmisibil să aștepți să ți se ofere ceva pentru actul medical pe care ar trebui să îl acorzi gratuit. Și, este inadmisibil ca niște oameni maturi, salariați ca și mine, să găsească normal actul de a da şpagă, să îl recomande că o ultimă soluție”.

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email