Croitoria care nu îşi plăteşte angajaţii

Curtea de Argeş nu mai este „raiul” croitoriilor. Cele vechi, ale căror patroni sunt oameni serioşi, care au păstrat contactele şi au contracte de peste zece ani uneori cu acelaşi partene,r au succes, îşi păstrează angajaţii şi produc. În ultima vreme însă s-au înfiinţat tot felul de mici secţii care au lucrat în sistem lohn câteva luni, au făcut câteva mii de haine apoi s-au închis, plătind sau nu angajaţii, chiria spaţiului în care au lucrat, utilităţile ori impozitele.
Un scandal a izbucnit zilele trecute la o croitorie din Curtea de Argeş, din cauza faptului că angajaţii nu şi-au primit salariile. Croitoresele spun că ultimii bani, puţini, i-au luat în decembrie, şi că au fost obligate să semneze cereri de concedii fără plată şi demisii. Administratorul firmei spune că salariile se vor da în februarie, şi că angajaţii nu au prea muncit ca să aibă să ia bani.
La Ivancea, în sediul fostei Pamof, s-a deschis în toamna anului trecut o secţie de croitorie. Au spus unii atunci că noua fabrică va angaja 500 de salariaţi, va da lefuri mari, etc. Secţia a fost amenajată la etaj, într-o fostă hală de producţie a mobilei. E frig acolo, se plâng salariaţii, iar administratorul recunoaşte asta, dar spune că nu a atât de frig încât să nu se poată lucra. În afara condiţiilor grele de muncă pe care le reclamă angajaţii, cea mai mare parte femei, faptul că nu au primit salariile este cel mai neplăcut. Ne-au spus că au încercat să stea de vorbă cu şefii şi că li s-a promis că pe 15 februarie vor primi restanţele, dar nu mai au încredere pentru că, spun ei, au tot fost amânaţi.
Plângere la ITM –  „Pereţii cu mucegai, infiltraţii prin tavan, lumina slabă, frig aproape de zero grade”
Angajaţii au făcut o plângere la ITM. Iat-o – „Suntem un grup de salariaţi ai SC Daryl New Conf SRL (…) şi vă semnalăm următoarele:
Suntem angajaţii acestei societăţi începând cu luna octombrie 2013 la punctul de lucru din Curtea de Argeş, strada Albeşti, situat în fostul sediu al Pamof SA din Curtea de Argeş, şi nu am primit salariile, bonurile de masă şi banii pe transport pentru naveta pe luna decembrie 2013 şi pe luna ianuarie 2014.
În momentul în care am cerut drepturile salariale, am fost amânaţi de mai multe ori şi în data de 24.01.2013 am fost obligaţi să ne semnăm demisia şi să facem cerere de concediu fără salariu pentru luna ianuarie 2014, chiar dacă am lucrat această perioadă.
De asemenea, de când am fost angajaţi la această societate, am lucrat sâmbetele şi nu am fost pontate şi plătite separat pentru orele lucrate.
Vă rugăm să dispuneţi efectuarea unui control la această societate, să verificaţi situaţia la faţa locului şi să luaţi măsurile necesare pentru a ne fi plătite restanţele salariale la zi.
De asemenea, vă rugăm să faceţi şi o verificare pe linie de protecţia muncii, deoarece spaţiul în care lucrăm nu corespunde din punct de vedere al desfăşurării activităţii de croitorie, fiind un focar de infecţie, pereţii cu mucegai, infiltraţii prin tavan, lumina slabă, frig aproape de zero grade, fiind nevoiţi să lucrăm îmbrăcaţi cu haine groase pentru a nu îngheţa. Din cauza condiţiilor şi frigului de la locul de muncă, uneia dintre colege i s-a făcut rău şi a intrat în hipotermie fiind necesară intervenţia ambulanţei din Curtea de Argeş pentru a-şi reveni.
Menţionăm că în situaţia noastră mai sunt peste 30 de persoane care nu au îndrăznit să semneze petiţia, din cauza ameninţărilor proferate de patronul societăţii”.
Ce zice administratorul
Administratorul firmei este Daniela Burilă. „Nu şi-au primit salariile, aşa este”, ne-a spus ieri, dar mai departe nu este de acord cu reclamaţiile. „Condiţiile în care lucrează nu sunt mizere, şi ei nu au lucrat la capacitate maximă. Dacă faci trei rochii pe zi nu ai cum să le dai cine ştie cât salariu. Două săptămâni au fost plătiţi degeaba, pentru că nu s-a lucrat. Nu din vina lor, astfel încât le-am dat salariile chiar dacă nu au lucrat. Le-am spus că le vom da banii, dar dacă ei nu au lucrat nu avem acum de unde să le dăm. A fost o situaţie mai complicată, fiind sfârşit de an, nu am avut comenzi şi nu s-a lucrat. Au făcut cereri de concedii fără plată pentru că între 1 şi 13 ianuarie nu s-a lucrat. Când au venit şi le-am spus să lucreze, au zis că nu lucrează până nu primesc banii. Nu a fost rea intenţie, cel puţin din partea noastră. Revenind la condiţii – au sală de mese, toalete noi. Nu ştiu ce aş mai putea să le fac eu, poate doar să le ajut să coasă”, ne-a mai spus Daniel Burilă. Ea a adăugat că pe 15 februarie îşi vor lua toţi banii. „O să vedem atunci ce facem, dacă mai stăm sau dacă plecăm. Nu au depus niciun efort ca să facă să fie bine. Trebuie să aibă răbdare ca să ne revenim cumva”, a adăugat administratorul firmei.
Cum să trăieşti cu trei milioane
Femeile care ne-au vizitat la redacţie ca să ne spună de necazul lor au probleme, ca mai toată lumea. Copii mici sau bolnavi, părinţi singuri, navetă la Corbeni sau altă comună, fiecare dintre ele avea un of, o problemă, un necaz. Oricum salariile de şase milioane şi un pic, plus bonuri, nu le ofereau o viaţă bună, dar măcar era ceva, cât de cât, un bănuţ pentru o pâine mai amară, pentru un medicament mai ieftin sau o haină la mâna a doua.
„Eu am un copil de doi ani. Ce să fac, să nu-i dau să mănânce până pe 15 februarie, să-i spun să rabde până atunci?!”, s-a plâns una dintre femei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email