Criza medicilor de la Spitalul Curtea de Argeş a ajuns în presa internaţională

Multe dintre agenţiile de presă importante din Europa şi multe dintre marile ziare europene au scris săptămâna trecută despre Spitalul Curtea de Argeş. Informaţiile despre criza de medici au apărut în contextul mai larg al est europenilor plecaţi la muncă în vestul Europei. Printre declaraţiile oamenilor de afaceri maghiari sau cehi este citat şi managerul Spitalului din Curtea de Argeş, dr. Ionela Dăneţ. Agenţia France Presse (AFP) scrie că trei milioane de români au emigrat în ultimii ani în special în vestul Europei, iar situaţia dramatică este în rândul cadrelor medicale.

„Situația este mai gravă în România, a doua cea mai săracă țară a UE după Bulgaria. Trei milioane de români, adică 15 la sută din populație, au plecat în ultimii ani, cei mai mulţi dintre ei fiind apţi de muncă. Spitalele sunt afectate în mod special”, scrie AFP.

“Nu știm ce să mai fac pentru a atrage noi recruți”, a declarat dr. Ionela Dăneţ, managerul Spitalului Municipal, pentru AFP. Ea a încercat să angajeze cel puțin 20 de medici.

“Avem echipament de modern, suntem pe un traseu turistic, regiunea este frumoasă și nu e departe de București. Cu toate acestea, nimeni nu aplică”, a mai spus managerul Spitalului.

Unitatea sanitară din municipiu a scos la concurs zeci de posturi în ultimii ani, dar aproape nimeni nu a venit la concurs sau a rămas la Spitalul din Curtea de Argeş. Dr. Dăneţ le-a spus ziariştilor francezi că salariul mic ar fi principalul motiv pentru lipsa medicilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email