Criză de vaccin pentru nou-născuţi împotriva hepatitei B

În ultima vreme, micuţii care au păşit în viaţă au fost externaţi din maternitatea din Curtea de Argeş fără a fi vaccinaţi împotriva hepatitei de tip B. Motivul? Lipsa vaccinului, care trebuie să ajungă în unităţile medicale din teritoriu de la Bucureşti.
Maternitatea din Curtea de Argeş se confruntă cu lipsa vaccinului necesar imunizării nou-născuţilor împotriva hepatitei B. Medicii spun să nu este prima dată când se confruntă cu o situaţie de aceste fel, bebeluşii urmând să fie vaccinaţi ulterior. „În acest moment nu avem vaccinul împotriva hepatitei de tip B, însă îl avem cel împotriva tuberculozei. Astfel de probleme sunt în toată ţara, nu doar la noi la maternitate. Nu este pentru prima dată când ne confruntăm cu această problemă, dar de fiecare dată am reuşit să rezolvăm lucrurile”, a declarat dr. Viorel State, director medical Spitalul Municipal Curtea de Argeş.
„Bebeluşii vor fi rechemaţi la spital sau în cabinetele medicilor de familie pentru a fi vaccinaţi”
În mod normal, prima doză de vaccin antihepatic B se administrează la 24 de ore după naşterea copilului, iar următoarele două doze sunt administrate la două luni, respectiv şase luni de la naştere. Astfel, apariţia acestor perioade în care dozele cu acest tip de vaccin lipsesc poate afecta derularea corectă a programului naţional de imunizări şi, în acelaşi timp, îi poate descuraja pe părinţi să-şi vaccineze copilul împotriva hepatitei B. Mai mult decât atât, există riscul ca o parte din bebeluşi să nu mai ajungă la spital să fie vaccinaţi, asta pentru că provin din mediul rural, din zone greu accesibile, iar familiile nu au posibilitatea de a ajunge în oraş atunci când este cazul. Însă, medicii le recomandă părinţilor bebeluşilor să păstreze legătura cu medicul de familie, pentru că imunizarea se poate realiza şi prin livrarea vaccinului către aceştia, fără să fie nevoiţi să se întoarcă la maternitate. „Când vom primi dozele cu vaccin, bebeluşii vor fi rechemaţi la spital sau în cabinetele medicilor de familie pentru a fi imunizaţi împotriva hepatitei de tip B”, a mai spus dr. Viorel State.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email