În fiecare vară, în Piaţa Centrală din municipiul nostru apar comercianţi de pepeni, fructe sau legume. Cei mai mulţi dintre ei aduc marfa din localităţi aflate în judeţul Olt sau din zonele apropiate. Însă, anul acesta criza economică i-a afectat şi pe aceşti negustori, numărul lor fiind mult mai mic faţă de anii trecuţi. „Nu mai merge ca altă dată. Nici nu am adus multă marfă. Cumpără lumea, dar se vede că nu mai sunt bani ca înainte. Noi aici în piaţă nu suntem nici unul producători. Noi aducem pepeni de la Dăbuleni, de lângă Caracal. Mai este colegul meu, care vinde aici pe colţ, şi care aduce din producţia lui, dar prin luna septembrie”, spune nea Ilie, unul dintre vânzători.
Bani albi, de vară, pentru zilele negre de iarnă
Pentru a-şi păzi marfa, depozitată de cele mai multe ori direct pe trotuar, aceştia mănâncă pe apucate lângă grămezile de lubeniţe, şi de multe ori dorm sub cerul liber, în paturi improvizate din cartoane, sau înghesuiţi în maşini cu gândul la banii pe care îi vor câştiga în timpul verii. „E greu, dar nu avem ce face. Noi din asta trăim. Acum am venit cu nepoţii care mă mai ajută. Vin de foarte mulţi ani la Curtea de Argeş şi îmi place aici. Nu se mai câştigă ca înainte, dar măcar atât ca să ne descurcăm şi noi. Acum vara trebuie să facem bani, pentru că la iarnă va fi foarte greu”, spune un alt comerciant. Bătrânul încearcă să atragă cât mai mulţi clienţi, şi de fiecare dată când se apropie cineva de grămada de lubeniţe, aşezată pe câteva grătare de lemn, nu se lasă până nu îl face pe om să cumpere de la el. „Ia zi, tată, cât să fie de mare. Sunt copţi şi dulci. Nici nu îi mai fac dop că o să crape de copt. 5 kile”, discută negustorul cu potenţialul client. În fiecare seară, comercianţii îşi păzesc grămezile de pepeni şi de cele mai multe ori dorm sub cerul liber, pe câteva cartoane şi pături întinse pe jos. „Ne descurcăm aşa cum putem. Tataie doarme aici lângă grămadă, iar atunci când plouă se adăposteşte sub streaşina unei case de aici din apropiere. Chiar dacă nu suntem producători ne chinuim şi noi. Eu atunci când trebuie să cumpăr marfă sun înainte pe oamenii de unde cumpăr. Sunt 200 de kilometri până la Dăbuleni, în total 400. Acum am vorbit cu cei de acolo şi mi-au zis să vin săptămâna viitoare, că din cauza ploilor este apa de 20 de centimetri deasupra pepenilor”, spune nea Ilie.
Clienţii aşteaptă scăderea preţului
Negustorii din Piaţa Centrală spun se înţeleg foarte bine cu producătorii de la Dăbuleni, de la care cumpără marfa la preţuri mai mici în fiecare vară. „Să vă spun sincer, le convine şi lor. Noi le cumpărăm marfa din poarta casei. Oamenii sunt mulţumiţi că nu trebuie să se mai chinuiacsă ei cu transportul la piaţă şi cu alte lucruri. Au recolte foarte mari, câmpuri întregi cu pepeni. Oricum e muncă grea pentru ei acolo la câmp, cu toate lucrările. Noi venim cu maşina la ei luăm câte 10 tone de pepeni la un preţ mai mic şi apoi vindem aici. Să nu credeţi că ne îmbogăţim. Avem şi noi cheltuieli mari cu transportul”, spune un alt comerciant. Însă, până acum clienţii s-au cam lăsat aşteptaţi, argeşeni aşteptând o reducere a preţului. „Nu dau acum 1,5 lei pentru un kilogram. După ce mai scade preţul puţin poate o să cumpăr şi eu. Măcar să scadă la un leu. După aceste scumpiri nu ne mai permitem să cumpărăm ca în anii trecuţi. Cu timpul vom fi obligaţi să renunţăm la multe alte lucruri”, spune Ciprian Zlotea, din municipiu.