Creşterea TVA a scumpit hainele din târgul second-hand

În perioada în care se desfăşoară tradiţionalul bâlci de Sfânta Maria, autorităţile locale au decis ca târgul săptămânal de haine second-hand să fie mutat în vechea locaţie, în apropierea stadionului municipal. Comercianţii de haine nu au stat prea mult pe gânduri şi încă de marţi după-amiază au început să-şi delimiteze spaţiile şi să-şi întindă mesele sperând că vor reuşi să scoată un profit frumuşel în aceste zile. „Noi sperăm să se mişte lucrurile puţin mai bine. Aici poate vom avea şi noi mai mulţi clienţi, pentru că în zona aceea suntem uitaţi de lume. Am vorbit şi noi şi am zis să stăm până duminică pe aici, pentru că va fi mare aglomeraţie de Sfânta Maria. În fiecare an a fost aşa, pentru că vin foarte mulţi şi din comunele apropiate” spune Marius, unul dintre vânzători.

„Foarte puţini clienţi îşi mai permit să cumpere de pe mese”

Însă, miercuri, prin târgul second-hand erau foarte puţini clienţi. Aceştia încercau să găsească hainele de care aveau nevoie în grămezile aşezate pe saci de plastic, printre mese. Pe feţele comercianţilor se putea citi cu uşurinţă dezamăgirea. „Oamenii nu mai au bani. Vă spun eu că acesta este unul dintre efectele majorării TVA-ului, care deja a început să simtă. Înainte mai veneau oamenii şi mai luau haine pentru copii pentru şcoală, chiar şi ghiozdane şi încălţăminte. Foarte puţini clienţi îşi mai permit să cumpere de pe mese, majoritatea căutând prin grămezi. Însă, vă spun sincer că nici astea nu se mai caută. Uitaţi-vă că suntem noi, vânzătorii, mai mulţi decât cei care cumpără. Dacă este azi la fel nici nu mai vin până duminică”, spune un alt comerciant. Unii dintre vânzători încearcă să găsească alte motive pentru care vânzarea merge foarte prost. „E foarte cald şi de aia nu vine lumea. Uitaţi-vă cum curg apele pe noi. Aşteptăm şi noi mai pe după-amiază mai mulţi oameni pe aici”, spune Marcel. Comercianţii din târgul second-hand spun că s-ar bucura dacă ar mutaţi definitiv aici, mai ales că lucrările la sala de sport au fost întrerupte definitiv. „Ar fi bine să rămânem aici. Acolo, în zona târgului de cereale suntem mai retraşi, iar oamenii nu vin din cauza distanţei. Păi vă daţi seama că dacă aici în centru oraşului nu vindem mare lucru, acolo lângă râu suntem terminaţi. Să ne lase şi pe noi până se apucă din nou de construcţia sălii, dacă se mai apucă vreodată…”, spune un vânzător.

„Domne, uitaţi-vă la mine, aici nu se mai face nici o sală de sport”

 Comercianţii chiar vor să propună autorităţilor locale câteva idei de amenajare a spaţiului de lângă Stadionul Municipal. „Domne, uitaţi-vă la mine, aici nu se mai face nici o sală de sport. Va rămâne groapa asta. Este de râsul lumii să fie în centrul oraşului un asemenea teren viran plin de mizerie. Să facă şi ca la Piteşti şi să asfalteze. Ar trebuie să pună taxă şi pentru vizitatori de un leu şi pentru noi comercianţii. Aşa ar încasa şi ei nişte bani frumoşi”, spune Marius. Se pare că cei mai avantajaţi de această situaţie sunt argeşenii care vin în continuare în târgul second-hand. Aceştia spun că aici găsesc haine ieftine şi de calitate. „Obişnuiesc să merg frecvent în târg şi mi-ar conveni să se organizeze târgul lângă stadion. Eu vin pentru că aici găsesc haine ieftine şi bune. Nu-mi permit să mai dau foarte mulţi bani pe haine. Însă, am observat că aici, lângă stadion comercianţii vând hainele la preţuri mai mari, decât în partea cealaltă”, spune Silvia Mihăilescu, din municipiu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email