Creştinii ortodocşi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului – Vineri ţineţi uşile deschise!

Vineri, creştini ortodocşi din municipiul nostru serbează una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare sau Sântămăria Mare.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor. Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, ci doar în tradiţia Bisericii.
De asemenea, legat de această sărbătoare există o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care credincioşii le păstrează cu sfinţenie şi astăzi:
n Se deschide un nou sezon de nunţi în biserică, până în noiembrie, când începe postul Crăciunului;
n Se spune că e interzis să îţi tunzi părul şi să-l arunci, pentru că nu o să mai crească (bărbaţii pot chiar să şi chelească);
n În perioada rămasă până la 8 septembrie, când e sărbătorită Sfânta Maria Mică, se lucrează intens la semănăturile de toamnă, pentru ca rodul să fie bogat;
n Se spune, conform tradiţiei populare, că această sărbătoare, a Sântămăriei, se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară, cât şi pentru vindecări.
n O altă datină spune că uşa trebuie ţinută deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă ca să aducă binecuvântare;
n Conform tradiţiei creştin-ortodoxe, femeile merg la biserică pentru a pomeni morţii şi a sfinţi vasele, mâncarea şi vinul pe care le vor da de pomană, apoi se duc la cimitir, pentru a tămâia mormintele rudelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email