Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil – Sâmbătă este hotarul între toamnă şi iarnă

Creştinii ortodocşi din municipiul nostru îi prăznuiesc sâmbătă pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Potrivit tradiţiei bisericeşti aceştia sunt consideraţi călăuze ale sufletelor spre Rai.
Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi în fiecare an pe 8 noiembrie, iar această zi, încă din veacul al cincilea, a început să fie prăznuită ca sărbătoare a îngerilor. Sfântul Mihail este purtătorul cheilor Raiului şi cel care veghează la căpătâiul bolnavilor, luptând împotriva Diavolului. În limba ebraică, numele său înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”. Potrivit Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la sunetul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail. Sfântul Gavriil este cel pe care Dumnezeu l-a trimis la Sfânta Maria, să îi vestească naşterea Domnului. Gavriil înseamnă, în limba ebraică, „bărbat Dumnezeu”.
Totodată, legat de această sărbătoare există şi numeroase obiceiuri şi superstiţii pe care creştinii le păstrează cu sfinţenie şi astăzi. Vă prezentăm mai jos câteva obiceiuri dintre cele mai importante:
– În această zi este bine să aprinzi o lumânare şi pentru sinucigaşi sau osândiţi, pentru a fi călăuziţi spre Rai în viaţa de Apoi. Aceasta, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi;
-Tot în această zi se spune că nu e bine să lucrezi. Cei ce o vor face se vor chinui mult înainte de moarte;
– Ziua de 8 noiembrie este totodată un hotar între toamnă şi iarnă. Începând de acum, iarna este eliberată puţin câte puţin şi nu dintr-o dată. Tradiţia populară spune că între sărbătoarea Arhanghelilor şi Crăciun trebuie să existe trei-patru zile calde, senine, luminoase, numite „vara iernii” ;
– În credinţele populare, Sfântul Mihail este şi protectorul Lunii şi al Soarelui şi se spune că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei.
Interes Argeşean le urează LA MULŢI ANI tuturor celor care îşi serbează sâmbătă ziua numelui !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email