Crescătorii de animale din oraş s-au prezentat la ultima şedinţă de Consiliu, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute pentru că aleşii locali urmau să aprobe reglementarea activităţii de păşunat în anul 2010 pe păşunile colinare aparţinând domeniului public al municipiului nostru. Pentru că au existat neînţelegeri între crescătorii de animale, edilii locali au decis ca anul acesta păşunile să fie încredinţate crescătorilor cu titlu gratuit, însă încredinţarea se va face doar pentru un an de zile. Exista şi varianta concesionării pe mai mulţi ani, însă în această situaţie se impunea licitaţia publică şi nu era exclus ca licitaţia să fi fost câştigată de cineva care putea să vină chiar şi din afara ţării, iar cei care locuiesc în zonă să rămână fără păşune. „De aceea, în acest moment, cea mai potrivită alegere este aceea de a le primi pentru un an de zile în folosinţă gratuită, iar la toamnă vom lua împreună o decizie, ca să vă ajutăm să puteţi beneficia şi de subvenţii. Însă nu vă mai certaţi, pentru că tot voi aveţi de pierdut”, a explicat primarul Nicolae Diaconu.
„Dr. Radu, să-şi vadă de câinii lui, nu să coordoneze animalele noastre!”
În faţa consilierilor, responsabilii unor asociaţii de crescători de animale s-au revoltat împotriva doctorului veterinar Nicolae Radu, cel care este preşedintele altei asociaţii. Oamenii au spus că se tem că ar putea să rămână fără păşuni, din cauza doctorului Radu. „Doctorul Radu a minţit oamenii. Le-a spus că trebuie să semneze ca să primească banii pentru cota de lapte când de fapt i-a pus să semneze ca să se înscrie în asociaţia lui. Nu îl mai lăsaţi să-şi bată joc de noi! Riscăm să rămânem fără păşune, din cauza lui! Noi locuim în zonă, ne ducem animale să pască acolo de o viaţă şi acum vine el şi ne ameninţă că ne lasă fără izlaz”, a izbucnit Ion Marin, şeful Asociaţiei Crescătorilor de Animale din cartierul Marina. „Dacă vine doctorul Radu şi ne ia păşunea, noi ce ne facem? ” a adăugat Valentin Dina, şeful Asociaţiei Buşaga. Au urmat şi alte acuzaţii la adresa medicului veterinar, însă acesta a negat totul. „Astea-s poveşti! Cum să iau eu păşunea?”, a fost replica venită din partea doctorului Radu. Secretarul primăriei, juristul Radu Chirca, le-a explicat crescătorilor de animale că anul acesta nu există nici un risc să rămână fără păşuni, întrucât pe izlazuri pot să îşi ducă animale doar cei care locuiesc în zonă.
„Unii dintre sunt interesaţi numai de subvenţii, nu şi de animale!”
Se pare însă că aleşii locali au fost destul de atenţi la discuţiile purtate, iar concluzia a fost una cât se poate de simplă. „Unii dintre dumneavoastră sunteţi interesaţi de creşterea animalelor şi de gestionarea fondurilor, iar alţii vor doar banii şi atât”, a spus Gheorghe Bugeac. Până la urmă, proiectul de hotărâre privind reglementarea activităţii de păşunat a fost aprobat şi astfel, în anul 2010 păşunatul bovinelor pe păşunile colinare aparţinând domeniului public este permis exclusiv crescătorilor de animale din localitate, în mod gratuit. În acelaşi timp, crescătorii de animale au obligaţia de a presta lucrări de întreţinere a păşunii folosite. Pentru a elimina orice discuţii sau neînţelegeri, edilii au hotărât să interzică păşunatul pe o altă păşune decât cea alocată străzii sau cartierului în care îşi are domiciliul sau sediul crescătorul de animale. De asemenea, pe islazul destinat bovinelor este interzis păşunatul ovinelor, caprinelor sau cabalinelor. Cei care nu respectă aceste prevederi, riscă să plătească amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.