Crăciun de criză în hala de carne


Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, dar pe argeşeni i-a cuprins deja febra cumpărăturilor. Fiecare încearcă să se pregătească foarte bine pentru această sărbătoare. Din casă nu trebuie să lipsească bradul de Crăciun şi nici preparatele tradiţionale din carne. Gospodinele merg în această perioadă în pieţele din municipiu pentru a cumpăra tot ce au nevoie, pentru pregătirea mesei îmbelşugate de Crăciun. În hala de carne din municipiul Curtea de Argeş este mare agitaţie. Oamenii vin, se uită, întreabă de preţuri, pentru ca în final să cumpere ceva. Comercianţii au şi ei o ofertă destul de variată, din care fiecare, oricât de pretenţios ar fi, poate găsi ceva pe placul său. „Avem de toate. Carne de porc, de vită, carne tocată, chiar şi pastramă. Preţurile nu au crescut deloc în această perioadă. Sunt la fel ca acum câteva luni. Nu cred că o să se mai mărească, pentru că şi aşa vânzarea merge mai slab, decât anul trecut. Oamenii nu mai cumpără cantităţi mari de carne, ci doar câteva kilograme, ca să aibă acum de sărbători”, spune unul dintre vânzători.

„Nu am bani să cumpăr prea multe. Am pensia mică”

Comercianţii spun că zilele acestea s-a vândut mai bine canea tocată, dar şi carnea de porc. „Nu mai are lumea bani ca altădată. Am vândut mai multă carne tocată. Se vinde pentru că se foloseşte la sarmale dar şi alte feluri de mâncare. Oamenii mai cumpără şi carne de porc, dar mai puţină. Faţă de anul trecut, deşi preţurile nu s-au schimbat, merge mai prost. E şi mai puţină lume. Vom vedea săptămâna viitoare, pe ultima sută de metri dacă vor fi mai mulţi clienţi. De obicei aşa se întâmplă”, spune un alt vânzător. Ioana Matei, în vârstă de 59 de ani, a venit la hala de carne pentru a face câteva cumpărături pentru masa de Crăciun. „O să iau şi eu un kilogram de carne tocată, pentru nişte sărmăluţe, câteva picioare pentru piftie, pentru că îmi place foarte mult, dar şi nişte carne pentru o friptură. Nu am bani să cumpăr multe, pentru că nu-mi ajunge pensia de 5 milioane. Mai mult mă pregătesc pentru că o să vină copiii pe la mine. Am venit acum pentru că nu e aglomeraţie şi trebuie să iau şi nişte oase de viţel pentru o ciorbă”, spune femeia.

„Nu ştiu cine îşi mai poate permite să cumpere un porc întreg”

Alţi argeşeni au venit să vadă cum sunt preţurile pentru a-şi putea face o idee despre câţi bani vor cheltui pentru aceste sărbători. „Nu am venit să cumpăr. Vreau să văd şi eu care sunt preţurile, să vedem în câţi bani mă încadrez. Noi suntem mai mulţi în familie şi trebuie să cumpărăm mai mult. Săptămâna viitoare o să vin şi eu cu soţia să luăm tot ce trebuie”, spune Cristi Drăguşin, din Curtea de Argeş. Pentru a uşura munca gospodinelor, comercianţii au la vânzare şi preparate tradiţionale gata făcute. „Avem cârnaţi de casă proaspeţi, şunculiţă de casă, tobă sau caltaboş. Cine nu are timp să facă le poate cumpăra gata pregătite. Să ştiţi că avem clienţi care vin să cumpere aşa. De exemplu cârnaţii de casă pe care îi avem noi au fost apreciaţi de toată lumea”, spune unul dintre vânzători. Dacă anul trecut foarte mulţi argeşenii şi-au cumpărat un porc întreg pentru a-l pregăti aşa cum doresc, anul acesta foarte puţini sunt cei care şi-au permis acest lucru. Kilogramul de carne de porc în viu costă 8 – 10 lei. „Ce porc dom’ne? De unde atâţia bani? Nu ştiu cine îşi mai poate permit să cumpere un porc întreg. De unde să iau acum 10 milioane. O să cumpăr câteva kilograme pentru friptură şi gata. S-au dus vremurile când luam un porc întreg”, spune Eugen Tătăroiu, din Curtea de Argeş.
 Preţurile din hala de carne sunt următoarele:
-carcasă porc – 13,5 lei kg;
– ceafă porc – 20 lei kg;
– muşchi porc – 21 lei kg;
– şorici copt – 30 – 35 leikg,
– fleică porc – 16 lei kg;
– carne tocată vită şi porc – 14 lei kg;
– coaste afumate – 12 lei kg;
– slănină – 8 şei kg;
– organe porc – 9 lei kg;
– oase porc – 4,5 lei kg;
– muşchi vită – 20 lei kg;
– rasol viţel – 8 lei kg;
– oase viţel – 5,5 lei kg;
– cârnaţi proaspeţi – 19 lei kg;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email