Căpşunar la Brăteşti

În Piaţa Centrală, în această perioadă au venit foarte mulţi vânzători de căpşuni din comuna Albeşti, satul Brăteşti. Marfa expusă de aceştia arată foarte bine şi îi atrage repede pe clienţi. Majoritatea celor care vând căpşuni sunt chiar producători. Comercianţii spun că pentru început vânzarea merge destul de bine. „Am venit de câteva zile şi să ştiţi că sunt mulţumită. Acum să nu credeţi că mă pricopsesc cu ce vând. Lumea cumpără de la noi. Avem marfă bună şi nu se compară cu cea ce se aduce din afară. Eu pun omul să guste şi dacă nu îi place, să nu cumpere”, spune una dintre comerciante, în timp ce aşează marfa pe masă.

Cât de greu e la căpşuni

Kilogramul de căpşuni se vinde cu preţuri cuprinse între 3,5 şi 7 lei în funcţie de calitate. Oamenii spun că preţul este unul bun având în vedere munca depusă, dar şi banii cheltuiţi pentru o asemenea recoltă. „Mamă, să ştiţi că e foarte multă muncă la ele. Nu e simplu de loc. Trebuie săpate şi îngrijite. Acum după ce culegem recolta, se cosesc plantele, pentru că până la toamnă mai rodesc odată. E muncă grea. Noi mai cumpărăm de la Mărăcineni stoloni mai buni pe care îi plantăm la noi. Eu stau în Brăteşti şi la noi acolo toată lumea se ocupă cu aşa ceva”, spune tanti Vochiţa. Femeia îi îndeamnă pe argeşenii care trec prin zonă să îi guste marfa sperând că aşa va pleca acasă cu lădiţele goale. „Hai domniţă să luaţi de la mine că sunt cele mai bune. Dacă luaţi mai multe le dau mai ieftin”, strigă femeia.
Argeşenii sunt şi ei mulţumiţi de ceea ce cumpără, şi spun că acestea sunt căpşunile adevărate. „Am cumpărat acum câteva săptămâni căpşuni de la negustorii ăştia care le aduc din afară. Erau bătaie de joc. Erau foarte roşii, dar în acelaşi timp tari şi necoapte la interior. Erau pline de chimicale. Astea româneşti sunt cele mai bune. Dai un ban, dar măcar te alegi cu ceva bun”, spune Adrian Iorga, din municipiu.

Argeşenii vând căpşuni direct din faţa porţii

Unii dintre producători preferă să vândă marfa direct de acasă, evitând astfel să vină zilnic la piaţă. „Am venit şi eu o zi sau două aici. De obicei am clienţi care vin la mine acasă şi cumpără cantităţi mari. Le fac şi eu o reducere şi toată lumea e mulţumită. E mai simplu aşa. Am clienţi din Braşov şi Sibiu care vin cu dubiţele şi le umplu de lădiţe de căpşuni”, spune un alt comerciant. Alţi producători îşi vând marfa direct din faţa porţii şi nu duc de loc lipsă de clienţi. În zilele de week-end turiştii care urcă la munte opresc de fiecare dată pentru a cumpăra fructe proaspete. „Îi am pe nepoţi care mai vând acasă la poartă. La sfârşitul săptămânii dau şi câteva lădiţe pe zi, că sunt mulţi care merg la munte. Omul care cumpără marfă bună mai vine şi altădată.”, spune una dintre vânzătoare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email