Covidul schimbă regulile pentru bone şi la Curtea de Argeş

A lăsa copilul în grija unei bone pentru câteva ore a devenit o obişnuinţă sau o necesitate pentru părinţii argeşeni. Cu toate că salariile sunt încă mici în municipiul nostru, părinţii au angajat bone pentru copii sau sunt în căutarea unei bone perfecte. La această situaţie s-a ajuns  din cauza numărului prea mic de locuri la grădiniţele din Curtea de Argeş, dar şi pentru că părinţii vor ca micuţii să fie supravegheaţi tot timpul.

Cererile pentru grădiniţe sau pentru singura creşă din Curtea de Argeş sunt mereu mai multe decât numărul locurilor disponibile. Acum se construieşte la Curtea de Argeş o creşă nouă, ceea ce va scădea presiunea asupra Creşei Posada, dar până când va fi dată în folosinţă părinţii trebuie să găsească o soluţie pentru supravegherea copiilor când ei sunt la serviciu.

În contextul pandemiei situaţia este mai delicată, aşa că cel mai simplu este să apelezi la rude. „Am fost nevoită să apelez la o mătuşă care este pensionară să stea cu fetiţa cât eu şi soţul suntem la muncă. Suntem rude, nu mi-a cerut bani, dar sunt mereu atentă cu ea. Şi cadourile costă. Am dat anunţuri că angajez bonă, dar m-am răzgândit. Nu pot să aduc pe oricine să aibă grijă de copilul meu. Nu pot să-i cer să îmi arate testul că nu are covid. Poate că nu are când o angajez dar nu ştiu cu cine se întâlneşte şi de unde poate să ia boala ”, ne-a povestit o tănără mămică,

Unii părinţi spun însă că nu prea mai găsesc bone. „Am dat anunţuri peste tot, pe site-uri gen olx, în ziare, şi cu mare greutate am reuşit să găsesc o bonă, în condiţiile în care ofer un salariu corect, din punctul meu de vedere. Adică între 500 şi 1000 de lei pentru câteva ore pe zi cred că reprezintă  un salariu decent”, ne spune George, un tânăr care caută bonă de peste o lună de zile şi nu găseşte. „Am dat peste tot felul de ciudate. Unele voiau carte de muncă, alta, care avea 22 de ani, nu stătuse în viaţa ei cu un copil mic, dar voia opt ore pe zi, concediu, pauză de masă şi 1500 de lei salariu, fără să o hărnească, măcar, pe fetiţa mea, o altă doamnă, mai în vârstă, avea multe alergii şi mi-a pus condiţii nenumărate, şi aşa mai departe. E greu să găseşti o bonă ok la Curtea de Argeş, cele care sunt bune s-au angajat deja, altele, poate cele mai multe, sunt plecate în afară, bone pentru copii în Italia mai ales”, crede tânărul.  El spune că dacă găseşte totuşi o bonă o să-i ceară să facă testul covid pe banii lui la început. „Ca să ştim că e ok, o să o rog să facă testul, în dau eu bani”, mărturiseşte acesta.

Bonele trebuie să aibă contract, iar părinţii pot primi bani de la Primărie pentru a le plăti

Ceea ce nu ştiu însă mulţi argeşeni este că bonele trebuie să aibă contract. Conform unui recent act normativ,  „serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei vor putea fi asigurate de bone fie în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale, fie în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă, persoană fizică autorizată, și reprezentantul legal al copilului”.

Părinții vor putea primi, de la autoritățile locale, un ajutor financiar de până la aproape 150 euro pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară în vederea angajării unei bone, potrivit unei recente reglementări legale. La Curtea de Argeş, Consiliul Local a aprobat metodologia de acordare a unui ajutor financiar pentru plata serviciilor oferite de bone, dar deocamdată nu a fost primită nicio solicitare.

Suma propusă a fi acordată ca ajutor financiar va fi stabilită în mod diferențiat, iar cuantumul maxim este echivalentul în lei a sumei de 150 euro, la data inițierii preiectului, pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară.
Ajutorul este acordat din bugetele locale, prin urmare primarul este autoritatea care asigură punerea în aplicare a prevederilor legale. Pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă, persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie și care se află în una din următoarele situații: este părintele la care copilul locuiește în mod statornic; are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia; este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email