Corul Orfeu, concerte în Grecia

Între 1 şi 8 august 2016, corala Orfeu a Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” din oraşul nostru a efectuat un turneu în Grecia, organizat prin grija doamnei Afrodita Kostas, ghid cultural care organizează de mulţi ani schimburi culturale între formaţii artistice din România şi Grecia. Corala Orfeu, dirijată de prof. Alexandru Ionescu, a fost condusă pe parcursul turneului de dl. ec. Cristian Mitrofan, managerul Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu”.

Chiar a doua zi de la sosire am susţinut un concert de muzică religioasă la biserica „Buna Vestire” din Amarynthos – Evia, iar în ziua următoare pe insula Eghina, la biserica „Sf. Spiridon”. Trebuie menţionat că aceste concerte s-au bucurat de o caldă apreciere, grecii fiind foarte sensibili la muzica corală, în special cea religioasă ortodoxă.

De altfel, am mai fost solicitaţi să concertăm la alte locaţii, dar programul destul de strict impus de ghidul nostru nu ne-a mai permis. Dintre piesele corale ce au încântat pe ascultărorii greci amintim – Concert nr. 1 de Gavriil Musicescu, Mănăstirea Argeşului de Eugen Frangulea, Pre Tine Te lăudăm, solist preot Victor Eftimie, care a susţinut şi un acompaniament la toacă, mult gustat de spectatori, şi multe altele.

Cu ocazia acestui turneu s-au realizat prin grija dlui.manager Mitrofan noi legături culturale cu Grecia, astfel –

– cu prilejul concertului tradiţional de Colinde de Crăciun din 16 decembrie 2016 corul Orfeu va avea ca invitat special un cor din Grecia

– pentru anul viitor s-a stabilit o invitaţie a coralei Orfeu în insula Corfu, la un festival coral zonal.

Pentru membrii coralei Orfeu acest turneu a însemnat, în afara bucuriei de a concerta în faţa unor spectatori străini avizaţi, şi satisfacţia unei recompense pentru efortul depus de-a lungul întregului an. Totodată, turneul a fost un prilej minunat pentru membrii coralei de a se cunoaşte şi preţui reciproc mai mult, de a crea legături şi mai puternice, bazate pe dragostea pentru muzica corală.

 

Marin Dina, preşedintele coralei Orfeu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email