Corturile de la Mănăstire şi tarabele din staţiile de autobuz sunt ilegale

Comercianţii care vând în zona Mănăstirii se plâng de faptul că trotuarele pe care au pus corturile au fost sparte şi nu mai au loc. De fapt, ei nu respectă legea care interzice comerţul de acest gen pe trotuare şi în staţiile de autobuz.

Mai mulţi comercianţi care vând în zona Mănăstirii au fost prezenţi la ultima şedinţă de Consiliu Local pentru a-şi exprima nemulţumirile. Unii s-au plâns că au fost mutaţi, alţii că nu mai pot scoate din magazin produsele, pe trotuar, şi în general au întrebat ce se va întâmpla cu ei după ce lucrările la pavaj se vor finaliza.

După ce au început săpăturile pentru înlocuirea conductei de apă din faţa Liceului Agricol, lucrare de amploare pentru că acea conductă este una dintre cele mai mari din oraş, corturile au fost mutate pe trotuarul de vis-a-vis. Acolo, în primă fază l-au ocupat cu totul astfel încât pietonii nu mai puteau să circule decât pe sub ele, prin faţa tarabelor. În week end a fost nenorocire – oameni mulţi veniţi la Mănăstire, unii dintre ei din alte zone ale ţării, au mers efectiv pe carosabil, printre maşini. Apoi, corturile au fost restrânse, şi au mai rămas câţiva zeci de centimetri pentru pietoni. Mai nou, tarabele au fost mutate în curţi şi au eliberat trotuarul.

Comercianţii spun că e dezastru pentru afacerile lor, acum, când aşteaptă să recupereze pierderea de anul trecut. „Am stat acasă un an de zile, noi din ce să trăim?! Vindem icoane, nici aşa nu e bine? Ce să mai facem, unde să ne ducem?!”, l-a întrebat o femeie pe primar. Acesta i-a îndrumat spre parcarea administrată de Arhiepiscopie, acolo unde sunt amenajate locuri pentru acest tip de comerţ, dar i s-a spus că toate locurile sunt ocupate.

Se pare că după ce lucrările la pavajul de granit vor fi gata, lucrări care vor începe după ce vor fi finalizate cele la reţeaua de apă, corturile nu vor mai fi puse. Municipalitatea intenţionează să elibereze trotuarele de corturile inestetice şi să găsească o altă soluţie, civilizată, pentru comerţul ambulant din zonă.

Ce zice legea

Legea este însă clară, corturile de pe trotuare funcţionează ilegal. Articolul 167, alin. 2 al Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, prevede clar – „Se interzice oricărei persoane să efectueze acte de comerţ pe partea carosabilă, pe acostament, pe trotuar, în parcări ori în staţiile mijloacelor de transport public de persoane”, iar articolul 5 alin. 4 din OUG 195/2002 – „Se interzic amplasarea construcţiilor de orice fel şi practicarea actelor de comerţ pe trotuar sau pe acostament, în parcările amenajate sau pe partea carosabilă, în condiţiile în care acestea ar afecta siguranţa circulaţiei pietonilor şi vehiculelor”.

Va fi greu de găsit aşadar o soluţie care să fie pe placul comercianţilor. Doar dacă Primăria va face spaţii comerciale civilizate amplasate pe domeniul public, dar nu pe trotuare, şi le va închiria doritorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email