CORESPONDENŢE DE PE 3 CONTINENTE PENTRU INTERES ARGEŞEAN Povestea coronavirusului în lume, spusă de jurnaliştii argeşeni de la faţa locului

Epidemia de coronavirus se extinde rapid, iar victimele sunt din ce în ce mai multe. La Curtea de Argeş au dispărut măştile chirurgicale din farmacii şi mălaiul de la Kaufland, dar atmosfera din oraş nu este una de panică, cel puţin deocamdată. Dacă la noi în oraş ştim ce se întâmplă, direct, de la faţa locului, am vrut să vedem cum  este percepută epidemia în alte părţi.

INTERES ARGEŞEAN, prin ziariştii săi, actuali sau foşti, dar şi prin locuitori ai municipiului care lucrează la universităţi de prestigiu din Europa, au realizat pentru dumneavoastră un amplu material  care prezintă situaţia şi atmosfera în ţările în care viaţa i-a dus. Astfel, vă invităm să citiţi mai jos relatări ale ziaristelor care au semnat în INTERES ARGEŞEAN şi care colaborează şi acum cu ziarul nostru. Sunt oameni de presă cu experienţă şi condei, care vă spun exact ce se întâmplă în lume şi ce zic oamenii din aceste ţări precum şi argeşenii care au plecat în lume. Este vorba despre Carmen Lis, Gabriela Dobra, Olga Tsukamotio, asistentul universitar Ancuţa Iuliana Ilie şi o locuitoare a municipiului care a plecat în USA în urmă cu 12 ani, dar care nu a vrut să-i facem public numele. Avem corespondenţe din Austria, Italia, Malta, Germania, Statele Unite ale Americii şi Japonia.

În Austria nu este panică

În orașul Linz, unde locuim noi, nu s-a instalat panica, nu se pot depista pe străzi sau în instituții măsuri speciale. Cu toate astea, în școli se pune mult accent pe igienă și pe măsuri de precauție. În școala unde învață copilul meu cel mic, în clasa a II-a, sunt învățați și monitorizați să se spele pe mâini 30 de secunde. Li s-a spus fie să numere încet până la 30, fie să cânte Happy Birthday de două ori în timp ce se spală pe mâini, făcând o joacă din activitatea asta. La clasa a V-a, însă, la școala băiatului cel mare, unele cadre didactice au dus situația un pic spre panică. Li s-a cerut copiilor să aibă cu ei dezinfectante, dar și mănuși de unică folosință și măști de protecție. Găsesc un pic exagerată atitudinea, mai ales că în Austria acest virus nu a făcut cine știe ce victime. În magazine se găsesc încă dezinfectante, iar rafturile cu alimente nu au fost golite, așa ca în alte țări.

Carmen Lis, jurnalistă, Linz, Austria

Despre evoluția epidemiei în Germania

Conform datelor statistice oferite de Institutul Robert Koch, în Germania pe 5 martie se înregistrau 349 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Dintre acestea 16 sunt  considerate între timp sănătoase. Există însă o creștere  semnificativă a numărului de îmbolnăviri de la o zi la alta, landurile Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg și Bayern având cele mai multe cazuri de infectări.

Pentru a preveni extinderea virusului multe evenimente publice au fost anulate. Spre exemplu Târgul de carte de la Leipzig care urma să se desfășoare săptămâna viitoare și unde erau așteptați în jur de 280.000 de vizitatori a fost anulat, anunțul făcându-se pe 3 martie deși pe 1 martie organizatorii anunțaseră că târgul va avea loc. Și în alte orașe evenimente de mai mică anvergură au fost anulate. De exemplu în orașul Pforzheim din landul Baden-Württemberg, a fost amânat un târg al școlilor pentru meserii, unde erau așteptați în jur de 2.000 de vizitatori.

Pe site-urile universităților au fost postate informații pentru studenți și profesori cu privire la evoluția virusului, măsuri de igienă și recomandări în cazul în care aceștia au revenit în Germania din zone cu risc ridicat. O închidere la nivel național a școlilor și universităților nu este însă pusă în discuție.

Au fost create și mici stații ambulante unde cei care prezintă simptome pot merge pentru a fi testați, evitând astfel să meargă la medicul de familie unde ar putea eventual transmite virusul altor pacienți.

În ciuda campaniilor de informare și a apelului la calm, și în Germania populația a luat cu asalt supermarketurile, multe rafturi cu produse neperisabile sau produse de dezinfectare rămânând goale. Au fost înregistrate și cazuri în care recipientele cu dezinfectant din spitale au fost furate, autoritățile anunțând că asemenea cazuri nu vor fi tolerate.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a reiterat pe 4 Martie, apelulul la calm și prudență și a asigurat populația că sistemul de sănătate german este pregătit pentru epidemia actuală.

Ancuţa Iuliana Ilie, M.A., Research Assistant  Universitatea Pforzheim, Germania

Italia – românii au probleme din cauza şcolilor închise

Italia se află în acest moment pe locul trei în lume, după China și Coreea de Sud, în ceea ce privește numărul cazurilor confirmate de Covid-9, iar cifrele par să crească de la o zi la alta. Dacă școlile din zona de Nord a Italiei și Lombardia au fost închise în urmă cu 3 săptămâni, de joi, 5 martie, măsura a fost extinsă la toate unitățile de învățământ din întreaga peninsulă. În același timp, toate activitățile sociale programate până pe 15 martie au fost anulate iar părinții par să fie cei mai afectați. “Înţeleg, au închis școlile, dar noi ce facem acum? Cum ne descurcăm? Mai ales că nu toți aveam familiile aici?!” se întreabă Ana Maria, o tânără mămică din Romă.  Părinții au fost anunțați oficial joi seară că a două zi copiii lor vor sta acasă, așa că au trebuit să găsească rapid  soluții. “Eu lucrez la curățenie și am luat-o pe cea mică cu mine iar cei pentru care lucrez au fost înțelegători, știau de la televizor despre închiderea școlilor. Însă sunt părinți care muncesc în fabrici sau magazine și nu toată lumea își permite să plătească o bonă”, adaugă Ana Maria. Cu toate că înțeleg necesitatea măsurilor luate de Guvern, oamenii au totuși câteva nelămuriri. „Ok, copiii nu se duc la școală, dar cei mari mai ales, se întâlnesc oricum în centre comerciale, parcuri sau baruri. Dacă se impunea carantina la domiciliu, aș fi înțeles, dar așa? Care-i rostul să nu-i lăsăm la școală dacă oricum sunt împreună? În plus, noi mergem la muncă zi de zi, metroul merge zilnic și la fel toate mijloacele de transport în comun.”, adaugă o altă mămică.

Malta – îngrijorarea e maximă deşi nu sunt cazuri de îmbolnăvire

Până în acest moment în Malta nu s-a confirmat niciun caz de Covid-19. Cu toate acestea, maltezii sunt destul de îngrijorați, unii au creat grupuri pe facebook (numai Grupul Coronavirus Malta EU-Updates (William Hawk) are până în acest moment peste 33 de mii de membri), alții au ales să-și facă provizii, gândindu-se probabil  la ce e mai rău. Deși pe stradă oamenii par destul de liniștiți și doar străinii (majoritatea asiatici) poartă măști, oamenii au luat cu năvală magazinele. „Vânzări cum am avut în ultimele săptămâni, avem în mod normal doar de Crăciun”, spun reprezentați ai magazinului Greens, unul dintre cele mai mari din Malta. Aceeași situație se repetă și la magazinele Lild, unde rafturile au început să se golească iar gelul dezinfectat a devenit ceva imposibil de găsit, în ultimele săptămâni.

Dacă magazinele alimentare și farmaciile fac profit în perioadă asta, la polul opus se află hotelurile și cele peste 40 de școli de engleză. Speriați de modul în care se răspândește virusul, tot mai mulți turiști au decis să renunțe la vacanțe sau cursuri de engleză. „În loc să ne ocupam cu pregătirile pentru sezonul de vară, noi nu mai facem față emailurilor cu cereri de anulare. Și nu vorbim de anulări individuale, ci de grupuri întregi”, explică reprezentați ai școlilor de engleză.

 În același timp, Ministerul Sănătății din Malta a apelat la înțelegerea polulaţiei și recomandă anularea călătoriilor către zonele afectate, iar cetățenii s-au conformat și tot mai mulți au ales să-și anuleze planurile de vacanță. Reprezentați ai companiei aeriene Air Malta au confirmat, de asemenea, o scădere a numărului de bilete vândute de la izbucnirea epidemiei de coronavirus, în special pe rutele italiene. Air Malta a declarat că va lansă inițiative temporare prin care vor încerca să-și convingă totuși clienții să nu renunțe la planurile de călătorie. „Aceste inițiative vor oferi clienților o mai mare flexibilitate atunci când fac noi rezervări sau vor să aducă modificări itinerariului existent”, a declarat Air Malta pentru Times of Malta.

La intrarea în toate farmaciile și policlinicile sunt afișe prin care cetățenii sunt sfătuiți să nu intre în unitățile medicale dacă au simptome de răceală și dacă în ultimele 14 zile au vizitat una din destinațiile cu risc ridicat. În acest caz, recomandarea este să se auto-carantineze timp de două săptămâni şi să sune la linia de urgență destinată celor suspecți de coronavirus.

Gabriela Dobra, jurnalistă, Italia şi Malta

Japonia – „E mult mai bine decât după cutremur!”

Japonezii nu se tem de nimic. Sunt civilizaţi şi respectă cu sfinţenie legile şi regulile. Sigur, au fost şi aici crize, au lipsit măștile de protecție, hartia igienică, șervețele, pentru că iniţial au au trimis măști de protecţie în China. Un exemplu de civilizaţie – dacă scrie în farmacii sau în magazinele în care se găsesc sau sunt aprovizionate cu măști de protecție, că nimeni nu are voie mai mult de un pachet, atât cumpăra. Pachetul poate avea și 50 bucăți, ei cumpără un pachet, atât.Mai mult chiar, angajații din farmaciile în care se vând măști nu au drept să cumpere, ei trebuie să meargă la o altă farmacie şi stau la coadă ca să cumpere de acolo. Sunt  foarte ordonați și bine instruiți de la grădiniță la capitolul ăsta. La noi în oraş au fost diagnosticate patru cazuri, dar nu s-a isterizat nimeni. Pe stradă poartă măşti doar bătrânii şi puţini tineri, probabil doar cei care sunt răciţi. Se tem mai mult de gripă decât de coronavirus. Situaţia e mult mai bună decât a fost după cutremur. Nimeni nu cumpără din magazine, disperat, tot ce îi vine la mână. La televizor şi pe site-urile de ştiri este prezentată situaţia, dar fără a crea panică sau isterie.

Olga Tsukamoto, jurnalistă, Japonia

USA, Seattle – „În magazine se cumpără tot!”

Pe aici abia începe. În magazine se cumpără tot: dezinfectant, pastile, conserve, apă, hârtie igienică. Pe amazon (Amazon.com, Inc., este o companie americană de tehnologie multinațională cu sediul în Seattle, care se concentrează pe comerț electronic, cloud computing, streaming digital și informații artificiale. Este considerată una dintre companiile de tehnologie Big Four, împreună cu Google, Apple și Facebook – n.red) de exemplu găsești dezinfectant de mâini doar foarte scump, aproape 100 dolari sau chiar mai mult. Câteva şcoli s-au închis pentru a fi dezinfectate. Totate şcolile au trimis mesaje de informare, de asemenea pentru toate activitățile copiilor au trimis mail să stai acasă dacă ești bolnav și sa ne spălăm pe mâini. Copiii nu știu cat înțeleg deocamdată. Am vorbit cu ei sa fie atenți și sa se spele pe mâini. La noi aici suntem aproape de Seattle și au murit 6 oameni. Este un focar de infecție la o casă de bătrâni.

Problema majoră aici este ca nu se testează oamenii ca peste tot, e foarte strict că se pare ca nu au teste. E ciudat. La serviciu ne -a  trimis mail sa ne anulăm toate business travel in Martie.  Cred ca e mai mult panică decât realitate, nu? La știri se vorbeşte continuu. Au înnebunit. Rău  e că exagerează și dacă se închid școlile trebuie să recuperam la vară. Foarte enervant, dar aici în America sunt mulţi oameni cu astm și e mai periculos pentru ei. Focarul de infecție e în Kirkland.

O locuitoare a municipiului care locuieşte de 12 ani în zona Seattle, şi are doi copii la școală

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email