Corespondenţă din Afganistan – Vânătorii de munte argeşeni, responsabili cu accesul în baza militară Kandahar

Printre sarcinile/misiunile Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF „POSADA” se află controlul accesului/ieşirii la poarta principală, care se detaşează din punct de vedere al diminuării riscului atacului din interior.

Militarii Companiei 4 Protecţie Forţă (Control Acces) din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF „POSADA”, îndeplinesc această misiune din data de 21.03.2015, misiune  pe care au preluat-o de la o companie US.

Activitatea se desfăşoară pe trei schimburi, presupune verificarea tuturor autovehiculelor şi persoanelor care solicită accesul în baza militară şi este organizată pe posturi fixe şi mobile de control cu sarcini specifice pentru fiecare post şi anume: aspectare persoane şi autovehicule, verificare documente identitate personală şi auto, verificare documente de acces, verificare documente însoţire materiale, scanare cu aparatură performantă, verificare corporală, reţinere şi returnare la ieşirea din bază a aparaturii electronice cu posibilităţi de filmare, fotografiere şi înregistrare, coordonare deplasare în interiorul punctului de acces, supraveghere persoane ce urmează a fi însoţite de escorte.

Componenta cea mai importantă a misiunii o constituie identificarea de substanţe şi materiale interzise ce pot fi utilizate la confecţionarea dispozitivelor explozive improvizate.

În sprijinul militarilor români, acţionează în acest sens, o echipă specializată, dotată cu câini bine antrenaţi, care răspunde permanent solicitărilor, cel mai des la verificarea autovehiculelor de mare tonaj, încărcate cu mărfuri.

Nu avem voie să greşim!”

,,Nu avem voie să greşim”, precizează comandantul companiei, locotenentul Gabriel Ion. Pericolul poate fi atât din exterior cât şi din interior. Orice autovehicul, orice persoană care aşteaptă să intre în ECP reprezintă un potenţial pericol. Abia după ce se face scanarea cu raze X şi mai apoi verificarea anti-bombă şi anti-drog, răsuflăm uşuraţi. Pe lângă verificarea autovehiculelor şi personalului care intră în Baza Militară Kandahar, militarii Companiei 4 Protecţie Forţă (Control Acces) au sarcina de a face verificarea şi celor care ies din bază. Pe lângă materialele aprobate pentru a fi scoase din bază, diverşi contractori încearcă să scoată şi alte materiale, în vederea comercializării ulterioare a acestora. Pentru a ne fi mai uşor, am fost nevoiţi să învăţăm foarte multe expresii în pashto sau dari, dialectele vorbite de majoritatea celor de aici”.

„Printre cei care tranzitează poarta de acces principală, se află şi reprezentanţi ai Guvernului Afganistanului sau lideri şi seniori din cadrul Forţelor de Securitate Afgane, persoane considerate drept VIP-uri. Militarii Forţelor de Securitate Afgane se supun aceloraşi reguli de verificare, nefiind permis accesul în baza militară cu armamentul din dotare. Acest aspect presupune mult tact din partea noastră, întrucât aici, în Afganistan, nu este deloc uşor să-i iei arma unui militar aparţinând altei ţări şi să-i înmânezi un tichet în schimb. Trebuie să le explici regulile şi să-i faci să le înţeleagă în acelaşi timp”, spune şeful de stat major, maiorul Constantin Cîrjan, responsabil cu protecţia interioară a bazei militare Kandahar.

La toate aceste măsuri concură structurile de contrainformaţii specializate în identificarea documentelor de acces false sau a persoanelor care au un trecut îndoielnic în baza de date existentă.

Importanţa misiunii este confirmată de consilierul comandantului Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF „POSADA” pentru probleme de maiștri miliatri și subofițeri, plutonierul adjutant principal Lucian Talpazan: ,,O singură greşeală poate să conducă către cursul cel mai periculos de acţiune al insurgenţilor, şi anume atacul din interior, care poate produce efecte majore asupra militarilor cartiruiţi şi un impact evident asupra îndeplinirii misiunii Resolute Support în partea de sud a Afganistanului”.

 

Ca toate aceste activităţi să se desfăşoare în ritmul impus de importanţa misiunii, militarii Companiei 4 Protecţie Forţă (Control Acces), prin rotaţie, după un grafic întocmit de comandantul companiei, asigură liniştea şi protecţia punctului de acces, prin executarea serviciului de pază în turnurile de protecţie, amenajate şi dispuse în aşa fel încât să permită vizibilitate maximă, ziua şi noaptea spre zona din afara bazei militare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email