Zeci de copii cu dizabilităţi, mulţi dintre ei în cărucioare cu rotile, au simţit gustul umilinţei după ce au stat minute în şir în ploaie şi nu le-a fost permis accesul în sediul primăriei. Cei mici, membri ai Fundaţiei Hand Rom, intenţionau să înmâneze primarului şi Consiliul Local o petiţie, cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilităţi. Realizaseră cu mânuţele lor şi câteva inimioare pe care ar fi vrut să ofere, în semn de respect, celor care conduc oraşul. Se aşteptau ca măcar de ziua lor să se simtă iubiţi şi acceptaţi de cei din jur, însă au plecat plângând. Uşa de acces destinată celor aflaţi în cărucior cu rotile era încuiată, şi,pe motiv că primarul şi viceprimarul nu aflau la acea oră în instituţie, nu le-a fost permis accesul în primărie.
„Ne-au lăsat să stăm în ploaie, ca pe nişte câini”
Părinţii copiilor cu dizabilităţi au înţeles destul de repede ce se întâmplă. Încă o dată au simţit cum copiii lor, care nu au nicio vină pentru că s-au născut aşa, sunt discriminaţi de societatea în care trăiesc. După ce au stat minute în şir în faţa primăriei, au plecat cu lacrimi în ochi. „Şi, de parcă umilinţa de a găsi uşa încuiată nu era de ajuns, ne-au lăsat să stăm în ploaie, ca pe nişte câini. Puteau să iasă de la bun început şi să ne spună să plecăm, nu era nevoie să îşi bată joc de noi, să ne umilească în halul acesta”, spunea printre lacrimi, mama unei fetiţe, în timp ce împingea căruciorul cu rotile. Copila, cu mânuţele îngheţate de frig, ţinea strâns la piept, o inimioară roşie pe care scria Respect Reciproc şi Egalitate de Şanse”…
“Nu am venit să cerşim, copii au venit să ofere inimioare!”
Personalul de la Fundaţia Hand Rom, părinţii şi copiii au plecat cu un gust amar. „Am venit la primărie de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi să stăm de vorbă cu cineva, să le arătăm copiilor noştri că sunt la fel de importanţi ca şi ceilalţi. Nu avem nevoie de milă, nici de compasiune, ci de un pic de dragoste şi un pic de înţelegere. Nu am venit să cerşim, am venit să înaintăm o petiţie iar copiii să ofere inimioare. Atât”, adaugă un părinte venit tocmai din Pietroşani.
În faţa Muzeului Municipal, copii cu dizabilităţi au eliberat zeci de baloane cu heliu, ce conţineau bilete cu dorinţele şi visele lor. Au mers apoi pe jos de la Muzeul Municipal şi până la Casa de Cultură. „Acest eveniment nu se doreşte a fi o paradă a persoanelor cu dizabilităţi, ci o modalitate civilizată de a spune „NU” discriminării şi un pas în plus spre responsabilitate socială şi incluziune ca membri cu drepturi egale în societate. Este un marş de solidaritate, o cursa simbolică, la care copiii noştri au insistat să participe”, explică directorul Costel Nicolae.