Copiii cu dizabilităţi rămân fără terapie pentru că Centrul de zi Marina nu mai are finanţare

Fundaţia Umanitară de Orientare şi Integrare Socială HAND ROM din Curtea de Argeş deţine Centrul de zi Marina unde vin aproape 100 de copii cu autism, sindromul Down şi alte dizabilităţi fizice, intelectuale sau asociate, copii care fac terapii individuale. De fapt, timpul corect al verbului este făceau, căci din cauza birocraţiei şi a lipsei unei politici sociale juste, copiii sunt condamnaţi la o viaţă tristă, iar speranţa unei ameliorări a afecţiunilor pe care le au dispare.

„Trecem printr-o perioadă dificilă. Nu mai avem finanţare şi funcţionăm la cotă de avarie”, ne-a spus Costel Nicolae, fondator  şi preşedinte al Fundaţiei. „Avem doar şase salariaţi, terapeuţii pe care i-am păstrat să nu piardă copiii, nu ştiu la ce să ne aşteptăm.  Acum, în martie, am băgat în şomaj toată echipa, mai lucrăm cu cei şase terapeuşi, pentru că dacă nu i-am avea am pierde licenţa. Am discutat şi la DirecţiaGenerală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş şi au şi ei probleme. Au buget doar pe şase luni, au vrut să restrângă de la 191 de salariaţi la 180, dar până la urmă i-au lăsat aşa. Creşterile salariale au dat un pic peste cap calculele la toate instituţiile”, a mai spus Costel Nicolae.

Vin copii de peste tot

Fundaţia poate primi finanţare şi altfel. „În Legea asistenţei sociale scrie că am putea primi finanţare dacă am avea filiale deschise în ţară  sau dacă am avea beneficiari din mai multe judeţe. Am depus anul trecut o solicitare de finanţare, pentru că am avut doi copii care veneau de la Bucureşti pentru terapie la noi, dar ne-au refuzat, probabil că au zis că doi copii e puţin”, mărturiseşte preşedintele HAND ROM.

Sunt aproape 100 de copii înscrişi, şi vin zilnic peste 30. „Ca să supravieţuim am pus un tarif de 20 de lei pentru terapie, dar nu ne descurcăm. Nu ştiu ce vom face de la 1 aprilie”, spune Costel Nicolae.

Obiectivul fundaţiei pe care o conduce îl reprezintă orientarea şi integrarea socio-economică şi profesională a persoanelor cu nevoi speciale, prin activităţi de terapii specifice compesatorii, educaţie incluzivă non-formală şi informală, consiliere vocaţională şi pregătire pre-profesională. Asistenţă socială, psihodiagnoză, kinetoterapie, masaj, recuperare fizică medicală, consiliere individuală şi de grup, acţiuni de conştientizare a comunităţii, sunt câteva dintre serviciile sociale oferite. Acolo, specialiştii şi tehnica fac front comun pentru a le reda copiilor dreptul de a-şi construi viitorul. Şi uneori, reuşesc. Alteori, pot fi doar un zid în faţa evoluţiei brutale şi chinuitoare a anomaliilor.

Fiecare copil înseamnă emoţie şi luptă

În cei 16 ani de activitate, de aceste servicii sociale au beneficiat peste 287 de copii şi tineri cu dizabilităţi, dintre care doi au fost integraţi în muncă, în Italia şi Spania, iar alţi trei lucrează în atelierul protejat al fundaţiei, acolo unde, absolvenţi ai ciclului gimnazial, ai serviciilor sociale din centrul de zi şi a celor din comunitate, pot primi consiliere vocaţională şi servicii de informare pentru pregătirea pre-profesională şi ucenicie în meseriile de lumânărar, lucrător poligraf şi legător manual. De asemenea, în cadrul Fundaţiei sunt primiţi studenţi pentru stagii de practică şi voluntariat.

Acum, toate lucrurile bune pe care Fundaţia şi Centrul de zi le fac pentru micuţii cu probleme se pot opri. E nevoie de o legislaţie sănătoasă şi orientată către binele minorului şi aşa bătut de soartă, dar până când legile vor fi îndreptate, cei aproape 100 de copii cu probleme pot fi pierduţi pentru totdeauna. Pentru ei, pentru familiile lor şi pentru societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email