Copiii argeşenilor au „haine noi de şcoală” din târgul second-hand

Din ce în ce mai mulţi oameni din municipiul Curtea de Argeş, dar şi din comunele din apropiere, fără prea mari posibilităţi, din cauza sărăciei sau a banilor insuficienţi, aleg să cumpere pentru prima zi de şcoală a copiilor haine din târgul second-hand. Fiecare părinte încearcă să-şi pregătească cât mai bine copilul pentru prima zi de şcoală, însă de multe ori lipsa banilor îi împiedică să cumpere ceea ce şi-ar dori. Astfel, apropierea cu paşi repezi a noului an şcolar le dă fiori multor părinţi, fie că este vorba de grădiniţă, şcoală sau liceu. Cu bugetele subţiate din cauza salariilor mici, argeşenii îşi fac cu greu curaj să intre în magazine să cumpere haine pentru copii. Dacă, într-un magazin, un tricou, o cămăşuţă sau încălţămintea pentru copii costă câteva zeci de lei sau chiar mai mult, la second-hand oamenii găsesc marfă în stare bună sau chiar nouă dacă au noroc la doar câţiva lei. „În magazine hainele astea noi sunt foarte scumpe şi nu-mi permit să cumpăr. De câţiva ani de zile mă duc în târgul second-hand unde cumpăr cu bani mai puţini. Însă, din păcate aici nu găsesc uniforme şcolare”, spune Alina Savu, din municipiu.
50 de lei costă o uniformă pentru un elev din ciclul primar
În magazinele in Curtea de Argeş o uniformă pentru fetiţe costă între 25 şi 35 de lei, în timp ce costumul pentru un elev de clasa I costă între 50 şi 70 de lei, în funcţie de material. Comercianţii au adus în această perioadă astfel de uniforme pe care le-au expus la vedere, în speranţa că se vor vinde repede. „Noi în fiecare an aducem costume pentru copii. Vânzarea a mers binişor, dar mai slab ca în alţi ani. Înainte, oamenii să ştiţi că mai cumpărau chiar şi două uniforme, pentru că le murdăresc repede cei mici. Acum încearcă să împrumute de la prieteni sau rude ca să nu mai dea banii”, spune un comerciant de la un magazin din municipiu.
Dacă o pereche de pantofiori noi costă între 25 şi 100 de lei, în târgul second-hand argeşenii îşi pot încălţa copiii cu doar câţiva lei. Violeta Matei a venit împreună cu băieţelul ei în târgul second-hand pentru a-i cumpăra câteva haine şi o pereche de pantofi. Femeia se uita atent pe mesele comercianţilor, dar şi prin grămezile de pantofi aşezate chiar pe jos, printre tarabe. „Îi caut ceva de încălţat în primul rând că are nevoie. Trebuie ceva de piele mai rezistent, că ştiţi cum sunt copiii, aleargă, joacă fotbal şi le rup repede. Am găsit o pereche de adidaşi negri la grămadă, la trei lei, dar mai caut, că dacă sunt aşa ieftini merită. Îi mai caut un trening şi o jachetă. El este în clasa a III- a şi are nevoie de o uniformă, dar nu găsesc aici în târg, tot din oraş trebuie să iau”, spune femeia.
Ghiozdane second-hand
la doar 7 lei
La alţi câţiva metri, la o altă tarabă, doi copii căutau printr-o grămadă de ghiozdane. Micuţii veniseră împreună cu tatăl lor să-şi cumpere câteva lucruri pentru şcoală. „Vrem să luăm ghiozdane desenate cu roboţi pentru că ne plac foarte mult. Au şi alţi colegi şi vrem şi noi la fel”, spun copiii în timp ce caută prin grămadă. Comerciantul le sare imediat în ajutor şi în acelaşi timp încearcă să-l convingă pe tatăl lor să cumpere ghiozdanele. „Am cu ce model vreţi voi, cu maşini şi cu roboţi. Le dau ieftin, astea mici sunt la 7 lei şi astea le dau cu 10 lei, că sunt mai bune şi aproape noi”, spune comerciantul. Argeşenii care au fost în târgul second-hand ieri erau foarte mulţumiţi că au reuşit să cumpere tot ceea ce aveau nevoie şi chiar au economisit şi nişte bani. „Am cumpărat câteva bluze şi pantaloni închişi la culoare pentru copii. Nu se pot duce în fiecare zi cu uniforma, că o mai murdăresc. Am găsit haine bune şi ieftine. Am cheltuit pentru doi copii în jur de 150 de lei şi le-am cumpărat multe lucruri, cred că pentru tot anul şcolar”, spune Luminiţa Stoian, din municipiu.
„E sărăcie mare
în oraşul acesta”
Comercianţii spun că au avut vânzare mai bună săptămâna aceasta, datorită argeşenilor care au cumpărat haine sau încălţăminte pentru copii. „Au mai cumpărat oamenii, chiar dacă nu la fel ca în anii trecuţi. E sărăcie mare în oraşul acesta. Noi oricum am adus de toate şi nu avem preţuri mari. Cu câteva zeci de lei poţi găsi un rând de haine complet pentru copii. Ne-au întrebat oamenii şi de uniforme, dar nu am avut de unde să aducem aşa ceva. În afară nu sunt uniforme de astea”, spune nea Dan, un comerciant din târgul second-hand.
În ultimii ani, târgul second-hand a devenit o alternativă pentru din ce în ce mai mulţi părinţi, care vor să cumpere haine pentru prima zi de şcoală a copiilor. Cu siguranţă, luni, 12 septembrie, copiii îşi vor etala cu mândrie hainele cumpărate, indiferent că acestea sunt noi sau second-hand.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email