Copacul cu lalele a înflorit în parcul Mănăstirii Curtea de Argeş

Puţini argeşeni cunosc faptul că în parcul Mănăstirii Curtea de Argeş se află un arbore deosebit de frumos şi foarte rar întâlnit în România: este vorba despre arborele lalea, care înfloreşte în fiecare an în luna mai, dar anul acesta copacul a înflorit ceva mai târziu. Practic, în acest copac cresc flori asemănătoare cu lalele, care au o culoare şi un miros deosebit. Ceea ce impresionează foarte mult este aspectul florilor, de 4-5 cm, ce seamănă foarte bine cu lalele. Acestea pot fi complet galbene sau pot avea nuanţe de galben-verzui cu o dungă de un portocaliu intens, ce străbate ca o centură toate petalele, iar frunzele au o culoare verde intens..

Nu se cunoaşte exact data la care a fost plantat, însă, conform documentelor, parcul a fost amenajat în vremea regelui Carol I, imediat după ce a fost restaurată biserica. Parcul din jurul Bisericii şi Palatului este unic, în special datorită imaginii create de frunzişul copacilor care au o particularitate, şi anume aceea că nu găseşti doi arbori de acelaşi fel alăturaţi.

În ţara noastră se găsesc foarte puţine exemplare de copaci cu lalele (Liriodendron tulipiferum). Trei astfel de arbori se mai află în satul hunedorean Paclisa, în curtea castelului baronului Poganny, construit de familia acestuia, în secolul IX, iar un altul se află în parcul de la Florica, unde este situată Vila Brătienilor.

Gina Grigorescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email