Controale la depozitele de vânzare a materialelor de construcții

În perioada 18-22 martie 2024 s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și a dispozițiilor legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție si echipamentelor sanitare”, transmite Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș.

Printre obiectivele campaniei s-au numărat identificarea și verificarea agenților economici care activează în domeniile de mai sus, eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare, etc.

O parte din acțiunile de control au fost efectuate în echipe mixte formate din inspectori de muncă împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție al județului Argeș.

Au fost făcute 45 de controale și au fost aplicate 40 de sancțiuni, din care 12 în domeniul relațiilor de muncă, respectiv 9 amenzi în valoare totală de 53.500 lei, și 28 în domeniul securității și sănătății în muncă, respectiv 12 amenzi în valoare totală de 46.500 lei.

|Inspectorii ITM au identificat două persoane care prestau activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă, în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat.

Principalele deficiențe constatate au fost neîncheierea contractului individual de muncă, în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neinițierea negocierii colective la nivel de unitate, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neverificarea periodică a echipamentelor de muncă, neîntocmirea unui plan de prevenire și protecție bazat pe evaluarea tuturor riscurilor existente la locul de muncă, neautorizarea exercitării meseriilor prevăzute de legislația specifică, se mai arată în comunicatul ITM.

 

 

 

One thought on “Controale la depozitele de vânzare a materialelor de construcții

  1. Aceasta campanie nationala este esentiala pentru asigurarea respectarii drepturilor muncitorilor si a normelor de securitate si sanatate in munca in toate domeniile de activitate. Este incurajator sa vedem ca sunt luate masuri pentru identificarea si remedierea neconformitatilor, iar aplicarea sanctiunilor corespunzatoare este necesara pentru a asigura respectarea legii. Avem nevoie de astfel de campanii si in viitor, pentru a ne asigura ca angajatorii respecta intocmai prevederile legale si ca muncitorii sunt protejati si asigurati de conditii de munca optime. Felicitari Inspectoratului Teritorial de Munca Arges si speram ca judetul nostru va ramane un exemplu de respectare a legii in aceste domenii importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email