Contractul de 5 milioane de euro pentru restaurarea Palatului Episcopal a fost semnat

„În ziua de cinstire a Sfintei Mucenițe Filoteia, dar și în anul când Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a aniversat 500 de ani de existență a Catedralei Arhiepiscopale, la Curtea de Argeș a fost semnat contractul de finanțare a proiectului european intitulat „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, a zidului incintă, a reţelelor exterioare şi punct de informare”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei.

Evenimentul s-a desfășurat în sala Manole din incinta Palatului Arhiepiscopal, documentul oficial fiind semnat de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și ing. dr. Liviu Mușat – directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.După acest moment cei prezenți au vizitat Palatul Arhiepiscopal.

Ce se reabilitează

Importanța deosebită arhitecturală și istorică a acestui ansamblu impune cu necesitate consolidarea, reabilitarea și refuncționalizarea lui. Implementarea proiectului are în vedere valorificarea durabilă a unei capodopere a arhitecturii medievale – ctitoria domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab, precum și restaurarea Palatului Arhiepiscopal și a paraclisului, ambele construite în timpul regelui Carol I. De asemenea, vor intra în acest proiect de restaurare și reabilitare clădirile anexe, biserica de lemn cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului strămutată din satul Palanga și zidul de incintă. Pentru pelerinii veniți să viziteze Eparhia Argeșului și Muscelului se va construi un punct de informare turistică.

Proiectul are o valoare totală de 5.000.000 euro , cofinanţarea în valoare de 2 % fiind achitată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Termenul de execuţie al lucrărilor prevăzut în proiect este de 39 de luni. Implementarea proiectului va începe imediat  după semnarea contractului de finanțare, precizează reprezentanţii Arhiepiscopiei.

Urmează licitaţiile

„Nutresc o bucurie și o mândrie deosebită, alături de toți colegii mei din Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, să semnăm, prin bunăvoința Domnului Nostru Iisus Hristos, contractul de finanțare pentru Ansamblul Arhiepiscopal de la Curtea de Argeș.  Ca un har divin, acest eveniment are loc la 500 ani de la ctitoria Mănăstirii de către Neagoe Basarab, și mai mult, în ziua praznicului Sfintei Muceniţe Filoteea, cea care ocroteşte de sute de ani poporul român, de aici, de la Curtea de Argeș.  Toată considerația și admirația pentru IPS Calinic Argeşeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului și pentru echipa Arhiepiscopiei pentru dăruirea și dragostea de credință și istorie, fără de care acest demers nu ar fi fost cu putință! Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa redăm românilor în toată splendoarea ei această minunată perlă a ortodoxiei și românismului așezată la Pridvoarele Paradisului “, a declarat directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat.

„După semnarea contractului de finanțare vor avea loc licitațiile și se va semna ordinul de începere a lucrărilor”, a explicat protosinghelul Caliopie Cristian Ichim, stareţul Mănăstirii Curtea de Argeș, care a adăugat că durata lucrărilor va fi de aproximativ 3 ani.

Gina Grigorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email