Consolidarea Cetăţii Poenari va costa 1,5 milioane de euro

Acum este închisă din cauza urşilor

Consiliul Judeţean Argeş a scos la licitaţie un contract pentru Servicii de proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie „Conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari-Argeş”, cu o valoare totală estimată de 7304670 lei.

Prin acest proiect se vor face mai multe lucrări care vizează îmbunătăţirea infrastructurii Cetății Poenari, conservarea și consolidarea obiectivului turistic – monument istoric categorie A; creșterea gradului de expunere a Cetății Poenari după finalizarea lucrărilor de intervenţii, prin digitizarea acestuia.

De asemenea, în cadrul proiectului se vor derula lucrări de reabilitare structurală si arhitecturală, conservare și consolidare – reîntregiri parțiale pe verticală și orizontală a unor structuri istorice, pe baza rezultatelor studiilor arheologice și istorico-arhitecturale, prin marcarea intervențiilor; consolidarea elementelor constructive cu grad ridicat de risc de degradare și prăbușire; acoperirea donjonului cu un acoperiş transparent pentru a opri acţiunea apelor meteorice şi a zăpezii asupra interiorului acestuia; realizarea unei porţiuni interioare din lemn a planşeului unuia dintre etaje pentru ilustrarea mai clară a dispoziţiei etajelor în cadrul turnului; realizarea în cadrul refacerii curtinei de sud (curtina este un zid defensiv construit între două turnuri sau bastioane ale unui castel sau ale unei fortărețe medievale) a unei porţiuni din drumul de strajă; reabilitarea şi tencuirea parţială a cisternei de apă, pentru o imagine mai elocventă a acesteia; realizarea unei pasarele din lemn din zona intrării în donjon, către est, în lungul zidului median din cărămidă, pentru a putea utiliza spaţiul dintre zidurile de piatră în vederea expunerii unor replici ce pot ilustra parţial viaţa din Cetate.

Deocamdată însă, Cetatea Poenari este închisă din cauza numărului mare de urşi care distrug, pur şi simplu, turismul în zonă, după cum spun oamenii de afaceri.

Turismul în zonă are maro probleme

Săptămâna trecută, la Consiliului Județean Argeș a avut loc o consfătuire cu tema ”Turismul argesean – prezent și perspective”. Întâlnirea, organizată de Consiliul Județean Argeș și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, a reunit reprezentanții administrației publice și locale, respectiv primari din zona de nord a județului Argeș și directori ai instituțiilor publice argeșene, reprezentanți ai agențiilor de turism și din industria ospitalieră din Argeș, precum și reprezentanții Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

La întrunire s-a vorbit şi despre problemele agenţilor de turism de pe Transfăgărăşan. Fără nicio excepție, fiecare dintre cei care au luat cuvântul a subliniat pericolul reprezentat de înmulțirea excesivă a urșilor, binecunoscută fiind prezența acestora în zona Transfășărășan – Cetatea Poenari – Vidraru. Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a făcut cu acest prilej un apel, atât la turiști, cât și la reprezentanții agențiilor de turism, hoteluri, pensiuni, de a nu mai include în pachetele de servicii vizitarea Cetății Poenari, până la normalizarea situației: „În contextul creșterii numărului de urși în zona Arefu – Cetatea Poenari – Vidraru, pentru a nu fi puse în pericol viețile turiștilor care doresc să viziteze Cetatea Poenari, Consiliul Județean Argeș, prin Muzeul Județean Argeș, a decis închiderea Cetății. Din păcate, sunt semnale că turiștii și anumiți agenți economici ignoră pericolul reprezentat de prezența animalelor sălbatice, riscurile la care se expun astfel putând fi extrem de mari, chiar cu prețul vieții. Măsura închiderii Cetății nu a fost ușoară, Consiliul Județean Argeș, prin Muzeul Județean Argeș, punând mai presus de orice integritatea și siguranța turiștilor, asumându-și pierderile materiale, de aproape două miliarde de lei, precum și de imagine cauzate de această măsură radicală. Nu discutăm și nu negociem siguranța turistului!”.

Din partea reprezentanților mediului privat, au fost subliniate necesitatea modificării legislației, informarea și mediatizarea la timp cu privire la evenimentele din județul Argeș, astfel încă agențiile de turism să poată promova pachetele turistice, organizarea la nivelul județului a unui târg de turism și a unor infotrip-uri, înființarea unui grup de lucru pentru dezvoltarea turismului, care să cuprindă toți factorii decizionali din administrație și din mediul economic, în cadrul căruia să fie realizate proiecte la nivel județean pentru exploatarea potențialului natural al Argeșului.

Concluzia unanimă a fost că sunt necesare măsuri concrete privind gestionarea urșilor din zona montană a județului, precum și alocarea fondurilor necesare reabilitării infrastructurii rutiere, în prezent subfinanțată, din acestea accentul fiind pus pe Transfăgărășan, DN 73 și DN 73C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email