Consiliile locale din 1998 încoace sunt vinovate pentru halul în care a ajuns Aquaterm

Citiţi în paginile ziarului nostru de luni, dar şi pe site, un amplu material despre starea deplorabilă în care se află Aquaterm. Societatea care a analizat situaţia firmei Consiliului Local a avut la dispoziţie datele oficiale şi a discutat în câteva rânduri cu reprezentanţii administraţiei lcoale şi cu noul Consiliu de Administraţei al Aquaterm, iar concluziile la care au ajuns sunt triste – Aquaterm nu mai poate face mai nimic ca să scape. Sigur, societatea de apă canal nu poate face de una singură nimic, dar ea aparţine oraşului, cetăţenilor prin reprezentanţii lor, cei pe care i-au ales în Consiliul Local ca să le reprezinte interesele.

Aşa se întâmplă din 1998 încoace, anul în care a fost înfiinţată SC Aquaterm prin împărţirea fostei Regii Gosarg în societatea de apă canal, alta de gunoi şi cea  de transport local. Ultima a dispărut de mult, dar transportul este asigurat de o asociaţie de transportatori, societatea locală de gunoi şi-a dat obştescul sfârşit în urmă cu vreo doi ani. Aquaterm nu a dispărut încă, dar nu cred că are altă soartă. La situaţia de acum, nici nu ştiu dacă asta e un lucru bun sau nu.

Ce ştiu cu siguranţă este că vinovaţi de ceea ce se întîmplă sunt toţi aleşii locali care au ocupat vremelnic un loc în Consiliul Local. Nu este normal ca investiţiile făcute de Aquaterm, atunci când Consiliul Local a dat bani pentru ele, să nu fie urmărite şi verificate, nu este normal ca banii, mulţi, pe care anterioarele Consilii Locale i-au pompat în Aqaterm să nu fi reprezentat acum nimic. Pentru că asta se petrece. Banii pe care Municipalitatea i-a dat până prin 2010 – 2012 nu contează, ori pentru că nu au fost folosiţi pentru lucrări şi lucruri de care Aquaterm, şi în ultimă instanţă clienţii acestei societăţi, aveau nevoie, ori au fost puţini, iar dacă aşa a fost, cei care au condus Aquaterm ar fi trebuie să se bată să fie suficienţi pentru ca acum să nu ajungem aici. În locul din care Aquaterm nu mai poate pleca nicăieri şi nu mai poate face nimic.

Specialiştii firmei care au primit 10.000 de euro ca să analizeze activitatea şi perspectivele societăţii de apă canal au fost fermi, şi trebuie să-i credem pentru că sunt foarte buni în domeniul lor – Aquaterm, de una singură, nu mai are nimic de făcut.  Nu poate lua credite, nu are bani să facă investiţii, nu mai poate funcţiona în acest fel. Şi tot specialiştii de care vorbeam mai sus au spus clar – singura şansă este un operator regional care să ne vrea, şi nu sunt mulţi.

Apa este proastă, dar nu atât de scumpă cât ar putea să fie, societatea de apă canal nu are angajaţi suficienţi, şi aceia care sunt nu sunt ce ar trebui pentru că nu avem nevoie de personal TESA, casieri şi alţi plimbători de hârtii, ci de instalatori, canalagii, oameni care să ştie să lucreze efectiv,  staţia de tratare este un decor de filme horror, şi acela inutil, staţia de tratare a apei de la Cerbureni are nevoie de bani mulţi ca să respecte standardele, şi aşa mai departe. Peste 20 de milioane de euro ne costă punerea Aquatermului pe linia de plutire, şi asta fără realizarea staţiei de tratare, deci situaţia este cam urâtă, aşa cum esta apa de la robinete câteodată.

Şi totuşi, în 20 de ani de când funcţionează Aquaterm, cei 20 de milioane de euro nu s-ar fi simţit dacă din buget ar fi fost daţi bani, dacă s-ar fi făcut investiţiie potrivite, la costurile şi cu oamenii potriviţi. Nu s-a făcut asta, iar acum tragem ponoasele. Scumpirea apei va fi doar unul dintre ele, poate primul.

Laura Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email