Consilierii USR solicită primarului Panțurescu să respecte legea și să convoace ședinţe ordinare ale Consiliului Local

Consilierii USR solicită primarului Panțurescu să respecte legea și să convoace ședinţe ordinare ale Consiliului Local în Municipiul Curtea de Argeș.

În luna august și septembrie primarul nu a convocat ședintele ordinare deși legea este cât se poate de clară în acest aspect, atât în Regulamentul Consiliului Local cât și în noul Cod Administrativ:

  • Regulamentul Consiliului Local, aprobat în acest an, conform articolului 22 din Secțiunea 2

Consiliul local se întrunește în ședințe ordinare, cel puțin o dată pe lună, la convocarea primarului.

  • Ordonanța de urgență 57/2019 ARTICOLUL 133  punctul (1)

Consiliul local se întrunește în ședințe ordinare, cel puțin o dată pe lună, la convocarea primarului.

Argumentul că nu există proiecte depuse de consilieri nu se susţine pentru că USR a depus încă de anul trecut un proiect pentru transparentizarea cheltuielilor primăriei, proiect ținut la sertar de primar împreună cu secretarul municipiului. Întrebat de ce nu apare pe ordinea de zi respectivul proiect dl. secretar a motivat că au fost proiecte mai importante dar, cu toate astea, în lunile august și septembrie nu s-a convocat nicio ședință ordinară de Consiliu Local.

Reamintim pe această cale că această atitudine nu numai că reprezintă o lipsă de respect la adresa cetățenilor care și-au ales reprezentanții în Consiliul Local și însăși democratiei, dar este și o încălcare repetată a legii, așa cum am arătat mai sus.

Conform articolului 243,  atribuțiile secretarului general al unității administrativ-teritoriale sunt

“f) asigură procedurile de convocare a consiliului local, respectiv a consiliului județean, și efectuarea lucrărilor de secretariat, comunicarea ordinii de zi, întocmirea procesului- verbal al ședințelor consiliului local, respectiv ale consiliului județean, și redactarea hotărârilor consiliului local, respectiv ale consiliului județean;

  1. g) asigură pregătirea lucrărilor supuse dezbaterii consiliului local, respectiv a consiliului județean, și comisiilor de specialitate ale acestuia”.

Chiar dacă poate s-au obișnuit deja să nu respecte legea, solicităm primarului și secretarului general al municipiului  să pună pe ordinea de zi a ședinței din luna octombrie proiectul de hotărâre USR privind transparentizarea tuturor cheltuielilor primăriei, pentru a evita demararea demersurilor legale pentru a obliga autoritățile să respecte atribuțiile consilierilor locali și legea.

Colegii consilieri reprezentanţi ai PNL au fost contactaţi pentru a convoca împreună cu reprezentanţii USR şi PMP o sedinţă de consiliu local dar nu au considerat important să răspundă acestei iniţiative.

 

Consilieri USR

Marina Ionut Bogdanel

Bucur Ovidiu Dumitru

Nicodim Mihai

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email