Consilierii locali au decis pentru noi: Ne plângem morţii la program!


La ce se gândeşte o persoană care merge aplecată de durere să aprindă o lumânare cuiva drag? În niciun caz la cât e ceasul sau pe unde să o ia să ajungă în cimitir. Şi totuşi, cam la asta se gândesc argeşenii care şi-au îngropat apropiaţii în cimitirul Sfinţii Îngeri.
Zilele trecute, am primit la redacţie mai multe sesizări de la cetăţeni ai oraşului nostru cu privire la o problemă cu care aceştia se confruntă de ceva timp. Oamenii sunt nemulţumiţi de programul de vizite impus la cimitirul „Sfinţii Îngeri” din Curtea de Argeş, dar mai ales de faptul că una dintre intrările în cimitir este restricţionată printr-o poartă permanent încuiată.
Din spusele oamenilor, această intrare este singurul loc pe unde maşinile au acces în incinta cimitirului. Respectiva poartă se deschide numai când sunt înmormântări sau pentru maşinile care transportă materiale de construcţie pentru anumite lucrări, însă acest lucru se face numai cu aprobarea celor de la Serviciul Public de Gospodărire Comunală, instituţie care are în grijă cimitirul.

Pentru a preveni furturile, nu mai este voie în cimitir!

Se pare că atunci când Consiliul Local a aprobat un regulament de funcţionare al cimitirului, nimeni nu s-a gândit la persoanele mai în vârstă sau la cei cu diferite handicapuri locomotorii, care nu se pot deplasa pe jos de la poarta încuiată până la mormintele semenilor lor, de cele mai multe ori fiind nevoiţi să rămână în maşini la intrarea în cimitir. „Înainte veneam în fiecare zi la mormântul surorii mele, dar acum cu poarta încuiată nu mai am cum. De la accidentul în care am pierdut-o pe sora mea eu sunt obligat să îmi duc viaţa în acest scaun cu rotile. Şi dacă intru pe poarta principală nu ajung la ea pentru că nu mă pot strecura printre aleile înguste din cimitir”, a spus nemulţumit un tânăr de 29 de ani.
O reală problemă este aglomeraţia care se creează în zilele de sărbători pe strada care duce spre cimitir. Cei care locuiesc în apropierea cimitirului sunt sătuli să vadă îmbulzeală şi aglomeraţie pe strada lor. „Când sunt sărbători vin oameni cu sutele la cimitir să împartă pentru cei care nu mai sunt printre noi şi vin cu maşinile pline sau cu coşuri. Nu îi lasă nici atunci să intre pe poarta laterală. Stau bieţii oameni şi zeci de minute la coadă să intre pe un spaţiu dintre obloanele porţii şi pământ. De ăia care nu pot să meargă nu mai zic… e nebunie curată, mai ales pe panta spre cimitir. Mai sunt unii mai vrednici care au spart lacătul de la poarta de câteva ori, cum a fost şi de Paştele trecut, că nu au deschis poarta nici de Învierea Domnului”, ne-a spus Ion, un bătrân sătul de situaţia la care e nevoit să asiste foarte des în ultima vreme.   

Program de vizită la morţi

În urma sesizărilor primite, am luat legătura cu cei care au cimitirul în grijă. Potrivit şefului SPGC, Ioan Ghiţă, cimitirul are un regulament de funcţionare aprobat de toţi membrii Consiliului Local, adică între 1 martie şi 31 octombrie, orele de vizită a cimitirului sunt 6.30 – 19.30, iar de la 1 noiembrie până la sfârşitul lunii februarie programul este 8.00 – 17.30. Directorul Ghiţă mai spune că poarta respectivă a fost încuiată din cauza multor reclamaţii primite referitoare la furturile din cimitir şi mai ales din cauza maşinilor care ocupă întreaga alee. „Este interzis accesul cu maşina în cimitir, mai puţin în cazul unor înmormântări, reparaţii sau construcţii, dacă este nevoie de materiale grele. Am luat decizia ca poarta să fie permanent încuiată tocmai din cauza unor cetăţeni binevoitori care au creat un adevărat haos în cimitir cu maşinile lor, prin aglomerarea aleilor care sunt destul de înguste, prin distrugerea unor cruci sau a altor obiecte mortuare. Am primit reclamaţii cum că după plecarea unor maşini din cimitir au fost constatate mai multe furturi de obiecte, cum ar fi cruci, felinare etc. În plus, au fost cazuri de bătrâni loviţi pe alei de şoferii grăbiţi”, a declarat Ioan Ghiţă, şeful SPGC.
Până una alta, autorităţile au o explicaţie şi, mai mult, o putere de decizie. Aşadar, argeşenii vor merge la mormintele celor dragi conform programului de vizită şi prin accesul improvizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email