Conservele aproape expirate din cutiile cu alimentele de la UE au fost înlocuite


Firma care a distribuit ajutoarele a desfăcut 200 de cutii cu alimente, a schimbat porcul cu pateul, şi le-a împachetat la loc

 

Despre scandalul imens stârnit din cauza alimentelor de la UE aţi aflat în exclusivitate din Interes Argeşean. Vă reamintim că o argeşeancă a venit la redacţie cu alimentele pe care le primise drept ajutor de la UE şi printre care nu se regăseau conservele care trebuiau să fie acolo şi care erau trecute pe capacul cutiei.

„Am fost trecută pe listele suplimentare şi am primit o cutie cu alimente de la Uniunea Europeană. Am deschis-o şi înăuntru am găsit în loc de o cutie cu ficat de porc, aşa cum scria pe cutie, una cu carne de porc, care expiră la începutul lunii noiembrie. Cutia nu are etichetă, aşa cum are cea de carne de vită, pe care scrie Uniunea Europeană, nu are deloc etichetă şi pare să fi fost lovită, e strâmbă”, ne-a povestit femeia. Cutia de conserve cu carne de porc arăta altfel, nu avea într-adevăr etichetă, şi expira în noiembrie.

Femeia a mers la Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din subordinea Primăriei, să reclame situaţia. „În primul moment ne-am gîndit că doamna a încurcat cutiile, poate era de anul trecut, sau poate avea conserva din altă parte, la asta ne-am gândit”, ne spunea în octombrie Mariana Moise, şeful SPAS. Ca să elimine orice suspiciune, SPAS a făcut o comisie şi a deschis câteva cutii. „Am făcut un proces verbal şi am constatat că şi în alte cutii erau conserve fără etichetă, iar cutiile nu conţineau şi pate de ficat de porc, aşa cum scria pe ele”, ne-a mai spus Mariana Moise.

În procesul verbal pe care l-au făcut după ce au deschis cutiile angajaţii Serviciului de Asistenţă au scris clar că „s-a procedat la deschiderea a şase cutii cu alimente europene şi s-a constatat că în aceste cutii se găseau conserve de carne din porc, nu de vită, neinscripţionate corespunzător, şi care expirau la data de 16.11.2016. Analizând toate documentele şi Declaraţiile de conformitate justificative transmise de SC NED GROUP SRL, s-a constatat că nu se justifică prezenţa acestor conserve de carne de porc, care nu au fost menţionate în aceste documente”.

Transportatorul nu credea că este o problemă în octombrie….

Am luat legătura cu firma care a transportat cutiile, SC Ned Group SRL, din Constanţa, care a câştigat licitaţia organizată de Ministerul FondurilorEuropene pentru acest contract. Directorul de vânzări al Ned Group, Adrian Serghi, ne-a spus că nu ştie despre ce e vorba. „Nu pot să vă confirm nici să vă infirm. Nu am primit nicio informaţie de felul ăsta la momentul de faţă. Avem alte discuţii cu colegii de la Curtea de Argeş dar nu în direcţia în care spuneţi. Ei ne-au sesizat nişte probleme de ambalare, dar trebuie să ajungem la faţa locului să vedem. Noi suntem furnizori, în primul rând, nu pot să vă spun cine ambalează, sunt detalii confidenţiale din contractul pe care îl avem cu furnizorii noştri. S-au dus foarte multe cutii în ţară, speţa asta, punctual, e dstul de ciudată. Nu am ajuns la faţa locului, nu pot nici să vă confirm nici să vă infirm, pot să vă spun că un şofer al nostru sigur a fost acolo, a încercat să vadă despre ce e vorba, cu doamna Moise, nu a prins programul de lucru. Dacă există o problemă de genul ăsta e reglementată de contractul de achiziţie care e semnat, avem nişte termene contractuale pe care noi trebuie să le respectăm pentru remedierea unor deficienţe de orice natură, indiferent de natura lor. Contractul, achizitorul, Ministerul Fondurilor Europene, a spus că dacă se întâmplă aşa, faceţi aşa”, ne-a spus reprezentantul Ned Group.

 ….dar a rezolvat-o în noiembrie

 Şi totuşi, situaţia relatată de argeşeancă şi confirmată de şeful SPAS a fost cât se poate de reală, iar între timp cei de la Ned Group au remediat-o, semn că problema a fost în ograda lor.

„Au venit reprezentanţii societăţii Ned Group şi au remediat în totalitate problema. Au desfăcut cutiile rămase, 200, au înlocuit conserva de carne de porc neetichetată cu una de pate de proc, cu etichetă de la UE, şi au sigilat curiile la loc. În acest moment am terminat cu distribuirea alimentelor de la UE”, ne-a declarat Mariana Moise.

La Curtea de Argeş au fost distribuite anul acesta  4852 de cutii cu alimente pentru 2426 de persoane.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email