Concluzia consilierilor la dezbaterea publică a bugetului local – „În 2 ani trebuia să rasară ceva în spatele nostru. Nu a răsărit nimic!”

Dezbaterea publică a bugetului municipiului pe acest an a avut loc vineri în sala mare a Primăriei. Au fost prezenţi câteva zeci de cetăţeni, consilierii locali PNL, şi aleşii locali Bogdan Dabija şi Ion Şerban. De altfel, liberalii au depus la Registratura Primăriei o adresă oficială cu propunerile pe care le au pentru a fi bugetate acest an – Studiu de trafic pentru fluidizarea circulaţiei în Curtea de Argeş, extinderea reţelei de iluminat public în zona de nord, “accelerarea” demersului pentru reabilitarea drumului judeţean aflat pe raza municipiului, între Căzăneşti  şi Băiculeşti, asigurarea bugetelor instituşiilor de cultură cel puţin la nivelul anului trecut având în vedere Anul Centenarului, finalizarea staţiei de epurare, realizarea centurii ocolitoare a municipiului pe străzile Râmnicu Vâlcea – Valea Danului, prelungirea şi lăţirea străzii Nordului pentru a lega strada Albeşti de strada Valea Iaşului. Consilierii liberali Cristian Mitrofan, Mădălin Marinescu, Jean Chefani, Doru Georgescu au susţinut aceste propuneri, împreună cu omul de afaceri Liviu Nicolae, liberal şi el. Şi Bogdan Dabija a venit pregătit la dezbaterea publică, la fel ca Ion Şerban. Primul a solicitat canalizare pe strada Vlad Ţepeş şi stâlpi de iluminat pe strada Fântânele, al doilea a cerut  mai multe lucruri şi a tras câteva concluzii. “Dacă ne uităm pe lista de investiţii de anul trecut vedem ce este şi pe cea de anul acesta. În doi ani, cât au trecut de la alegeri, trebuia să răsară ceva în spatele nostru, dar nu a răsărit nimic. Aveţi tot sprijinul nostru, domnule primar. Dacă nici anul acesta nu se face nimic, nu mai stau în Consiliul Local, că ne dă lumea dracu’ pe toţi”, a spus Ion Şerban.

Un buget mai mic, dar vin bani mai mulţi

Prezenţi la întrunire în calitate de amfitrioni au fost primarul Constantin Panţurescu, viceprimarul Gabriel Jubleanu şi directorul economic al Primăriei, Gheorghe Florescu. Acesta din urmă  a spus că bugetul e mai mic cu 5 milioane de lei, şi că veniturile proprii sunt de 25,8 milioane, scăderea fiind cauzată de micşorarea impozitului pe venit de la 16 la 10%. „Avem un buget generos pentru investiţii şi dorinţa mea ar fi să fie transpus în practică”, a afirmat directorul economic.

Primarul Panţurescu a adăugat că la banii despre care se vorbeşte se vor adăuga  alţii, veniţi pentru proiectele pe care administraţia locală le are sau pentru care s-a obţinut  finanţare deja. „Este vorba despre grădiniţa şi creşă, despre proiectul de la Spital, de creştere a eficienţei energetice, de cele două blocuri ANL pentru medici şi pentru specialişti în administraţie”, a precizat edilul.  Aşadar, deşi bugetul e mai mic, el se umflă când vin banii pentru proiectele menţionate.

Ce vor cetăţenii

În sala mare a Primăriei au fost prezenţi şi locuitori ai municipiului. Un grup de pe strada Tarniţa, în numele căruia a vorbit Dumitru Stancu, a cerut autorităţilor locale extinderea reţelei de gaze, dar primarul i-a spus că „discuţia trebuie purtată separat”. O altă doamnă a vorbit despre necesitatea amenajării canalizării pe strada Victoriei. „Încă de pe vremea primarului Nicuţ cerem canalizare şi ni se promite. Toţi primarii ne-au promis”, a spus argeşeanca, iar Panţurescu i-a răspuns că „trebuie urmaţi toţi paşii, cu studii şi proiect”, şi că durează doi ani până când studiul va fi gata. „Mai aşteptăm doi ani, măcar să se facă, deşi nu cred” a mai spus femeia.

Un tânăr, Alexandru Costache, a venit cu întrebări pertinente şi concrete, dar nu prea a fost luat în seamă de primar sau de viceprimar. „Cheltuim 40.000 de lei pe un sistem de sonorizare la Seminar. Pentru ce e nevoie de el, nu face casă de discuri, doar. Trecerile de pietoni nu sunt luminate suficient şi au fost multe accidente din acesta motive”, a spus tânărul.

O altă doamnă, care locuieşte pe strad Victoriei s-a plâns de caprele vecinilor, moment în care dezbaterea s-a încheiat.

Primarul Panţurescu a spus că propunerile vor fi discutate de către comisiile de specialitate ale Consiliului Local săptămâna viitoare, bugetul urmând să fie votat cel mai probabil vineri.

Skoda Primăriei s-a învechit şi are nevoie de reparaţii mari

În total, bugetul pe anul acesta se preconizează a se ridica la 40 de milioane de lei, din care venituri proprii 25,8 milioane de lei. Lista investiţiilor pe care Primăria şi-a propus să le facă nu e foarte lungă şi nici foarte consistentă. La capitolul „Autorităţi  publice şi actiuni generale” investiţiile sunt următoarele – Reactualizare Plan Urbanistic General 10.000 de lei, achiziţia a cinci calculatoare, 20.000 de lei, achiziţia unui autoturism 95.000 de lei, actualizarea registrului local al spatţilor verzi din municipiul Curtea de Argeş 42.000 de lei, cumpărarea unui plotter 25.000 de lei, şi alte asemenea lucruri utile care vor costa în total 331.000 de lei. La dezbaterea de vineri Ion Şerban a cerut detalii despre autoturism, ce marcă e, dar singurul răspuns obţinut de la primar a fost că „folosim programul Rabla, pentru că Skoda are nevoie de reparaţii mari şi s-a învechit”.

De asemenea, se va cumpăra o sirenă de alarmare cu 46.000 de lei, iar Seminarul Teologic va primi o instalaţie de sonorizare care va costa 40.000 de lei.

La capitolul Asistenţă Socială, Primăria va plăti cu 30.000 de lei un studiu pentru modernizarea caminului de pe strada 1Decembrie în vederea  înfiinţării unui adăpost de noapte pentru persoane fără adapost.

Lucrări în continuare şi studii noi

Vor continua lucrările de reabilitare ale podurilor peste Valea Iaşului şi peste Valea lui Gan, pentru complexul de nataţie se alocă 3,8 milioane, pentru reabilitarea străzii Valea Iaşului 1 milion doar pentru studii de toate felurile, iar pentru blocurile ANL de pe strada Cuza Vodă, la Spital, şi de pe strada 1 Decembrie (locuinţe de serviciu,) câte 150.000 şi 196.000 de lei, iar pentru consolidarea terenului de pe strada Valea Doamnei 100.000 de lei.

„Creşterea eficienţei energetice a Spitalului Municipal Curtea de Argeş -Studii+DALI+PT+Consult. Proiect”, primeşte 587.000 de lei, pentru consultanţă studii şi proiect, pentru „Înfiinţare creşă în municipiul Curtea de Argeş” se alocă 1 milion de lei, pentru Dezvoltarea unui sistem de transport modern, accesibil şi durabil în Municipiul Curtea de Argeş” 274.000 de lei, iar pentru Eficienţa energetică prin implementarea sistemului de gestionare inteligentă a iluminatului public în Municipiul Curtea de Argeş” 130.000 de lei.

Canalizare menajeră străzi Cuza Voda-Lt. Pavelescu-Progresului, strada Valea Danului din Curtea de Argeş – PT+DE +Lucrare” primeşte 3.850.000 de lei. Totalul investiţiilor ajunge la 43.320.000, dar anul acesta se cheltuiesc 18.510.000 lei, iar restul până în 2020.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email