Concerte de jazz inspirate de Legenda Meșterului Manole, la Muzeul Municipal

Marți, 5 iulie 2022, de la ora 17:00, Muzeul Municipal Curtea de Argeș va găzdui două concerte de jazz care vor sublinia universalitatea legendei Meșterului Manole în spațiul creativ din regiunea balcanică.

Sub tema «𝐀𝐧𝐚 & 𝐑𝐨𝐳𝐚𝐟𝐚», vor concerta formațiile Stesso Mare Trio și A-C Leonte feat. Alexandru Arcuș, după un program menit să pună în lumină asemănările și diferențele culturale ale aceluiași mit prezent atât în România cât și în Albania. Astfel, repertoriul artiștilor se va contura în jurul temei jertfei pentru edificare și creație. Ambele formații for prezenta în primă audiție absolută o lucrare de jazz inspirată de mitul fondării Mănăstirii Argeșului și a Castelului Rozafa din Shkodra, Albania.

Programul:

Ora 17:00

𝐒𝐭𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐌𝐚𝐫𝐞 𝐓𝐫𝐢𝐨 (Albania / Italia)

Bardh Jakova – acordeon

Stefano Bertozzi – clarinet

Elena Indellicati – pian electronic

Artiștii vor explora teme ale muzicii improvizatorice de inspirație mediteraneană și balcanică. Stesso Mare (It.) înseamnă „Aceeași mare”, metaforă unificatoare a repertoriului abordat.

Ora 18:30

A-C Leonte feat. Alexandru Arcuș

Ana Cristina Leonte – voce, vioară, efecte electronice

Alexandru Arcuș – saxofon, fluiere, percuții

Programul va aduce ascultătorilor un concert de autor ce va cuprinde inclusiv motive tradiționale românești reinterpretate cu mijloace improvizatorice moderne.

Proiectul muzical, inițiat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicenilor din România (UCIMR), urmărește creația și schimbul de experiență între formații de jazz din România și Albania care au explorat deja posibilitățile folclorului muzical în muzica de jazz. «Ana & Rozafa», figurile feminine centrale din cele două legende înrudite, vor genera, astfel, noi dimensiuni în compozițiile artiștilor selectați și vor oferi pretextul și contextul unor explorări muzicale și improvizatorice originale. Finalul proiectului va oferi publicului 4 noi piese inspirate de cele două personaje legendare Ana și Rozafa.

Este programată o serie de 6 concerte estivale, în spații deschise din România, în perioada iulie – august 2022 și 2 concerte în spații deschise din Albania unde va fi invitată o formație din România, în perioada august – septembrie 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email