Concediaţii de la Hidrocentrale au dat angajatorul în judecată

De curând, pe portalul justiţiei a apărut dosarul în care reclamanţi sunt cei concediaţi de la Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş, Filiala Hidroelectrica Hidrosind, iar pârât SC de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica, potrivit just.ro. Obiectul procesului îl reprezintă „contestaţie la decizia de concediere”, iar primul termen al procesului este 10 martie.
Primul val de concedieri
16 angajaţi ai Sucursalei Curtea de Argeş a Hidroelectrica au primit în ianuarie 2013 preaviz de concediere, disponibilizările fiind anunţate de Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica. În total, 154 din 5239 de angajaţi Hidroelectrica au primit atunci preaviz de concediere, fără salarii compensatorii. Cei 154 de disponibilizati erau din contabilitate, de la Resurse Umane şi de la IT, potrivit declaraţiilor administratorului judiciar de la vremea aceea.
Măsura a fost luată pe data de 16 ianuarie 2013, când s-a semnat noua organigramă care prevedea disponibilizarea a 315 posturi în Hidroelectrica începând cu 16 ianuarie. 161 de posturi erau vacante (neocupate) şi au fost închise. Tot în urma acestor măsuri, 22 de posturi de directori s-au închis, numărul de posturi de directori reducându-se de la 79 la 57.
“Niciun director din vechea gardă de la Hidroelectrica nu se mai găseşte în funcţii de conducere. Toţi cei 57 de directori care au mai rămas au fost numiţi cu delegaţie pentru 90 de zile, perioadă în care se va realiza un concurs pentru ocupatrea acestor posturi”,  declara Remus Borza pentru hotnews.ro.
Cât câştigă directorul Sucursalei Curtea de Argeş
La un an de zile după, declaraţiile sale sunt contrazise de realitatea din teren. La Curtea de Argeş, fostul director este actualul director, Constantin Ivan. Acesta a semnat cu Hidroelectrica un act adiţional la contractul de muncă prin care este „definitivat în muncă” începând cu data de 21.10.2013, pe perioadă nedeterminată, pe funcţia de „director de sucursală cu delegaţie”, categoria de personal top management.
Salariul directorului este de 7426 de lei brut, la care se adaugă un spor de vechime de 25%, spor de fidelitate neîntreruptă faţă de Hidroelectrica de 10%, indemnizaţie de conducere de 40%, plus alte asemenea, ajungându-se la un total de cel puţin 12624,2 lei.
Mai şi iunie, alţi plecaţi
În luna mai a anului trecut, 32 de angajaţi ai Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş au primit preaviz de concediere, iar printre ei s-a aflat şi o persoană bolnavă de cancer. În iunie, alte 13 persoane au fost concediate. Posturile au fost restructurate ca urmare a deciziei aceluiaşi  administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email