Pe străzile din Curtea de Argeş se plimbă nestingheriţi sute de câini, conform autorităţilor locale, mii de comunitari, potrivit percepţiei cetăţenilor. De la 1 ianuarie anul trecut niciunul nu a mai ajuns la adăpostul special amenajat, pentru că eutanasierea a fost interzisă. Hingherii de la Curtea de Argeş sunt afectaţi direct de noile reglementări legale, pentru că au fost nevoiţi să îşi schimbe locul de muncă. Dacă în urmă cu doi ani fugăreau câinii prin oraş şi pe scările de bloc, acum au serviciu de boier, mătură străzile din centru, cu un ochi la snopul de nuiele şi cu altul la fetele care trec pe trotuar.
Costică e bucuros că a luat o pauză de la serviciul de ecarisaj, pentru că e mai „mişto” pe stradă. „ La câini, te înjură lumea, te dă dracu, că de ce iei câinele, că mai ştiu eu ce…Şi pe stradă e praf, dar mai vezi lumea care trece, mai vorbeşti cu unu, cu altu..”, povesteşte hingherul travestit în măturător. „Din ianuarie nu am mai adunat comunitarii de pe străzi, din cauza legii. Cei patru băieţi, hingherii, muncesc la salubritate. Imediat cum vor apărea normele care reglementează situaţia câinilor de pe străzi vom relua activitatea”, spune Ioan Ghiţă, directorul Serviciului Public de Gospodărire, instituţie care are şi un serviciu de ecarisaj. ARO-ul care se plimba prin oraş şi aduna câinii, şomează acum, dar hingherii nu se plâng deloc. Nicu nu are calificare de hingher, de fapt nu are deloc calificare, dar să adune câinii de pe stradă ştie. „Ştiu să dau şi cu mătura. Ne mai înjură lumea şi la măturat, ne mai calcă pe picior vreo maşină, dar e mai bine aici. Mie de câini mi-a şi frică…”, mărturiseşte bărbatul tuciuriu, de la soare.
Civilizaţie canină
Comunitarii de la Curtea de Argeş traversează pe zebră, nu mănâncă pâine şi dorm la umbră, sub copaci. De multă vreme nimeni nu i-a mai deranjat, nici hingherii dar nici reprezentanţii vreunei asociaţii a iubitorilor de animale. În oraş există un adăpost pentru ei, dar acum e gol, pentru că eutanasierea a fost interzisă. „Nu putem să-i mai ţinem 14 zile şi dacă nu îi ia cineva acasă să-i eutanasiem, că nu ne mai lasă legea”, povesteşte directorul Ghiţă.
Problema comunitarilor este veche la Curtea de Argeş. Edilii au început, în urmă cu patru ani, o adevărată campanie de strângere de pe străzi a maidanezilor, iar numărul acestora chiar s-a redus. Acum, comunitarii s-au înmulţit din nou şi pun în pericol integritatea fizică a cetăţenilor. „Stau într-un bloc de lângă primărie. Într-o dimineaţă, când am coborât să mă duc la serviciu, la scară era o haită de câini. Am întârziat o jumătate de oră la muncă, până când a mai venit un vecin şi i-a alungat”, povesteşte Mariana Popescu.