Comune fără tineri


 În comunele din nordul Argeşului aproape că nu mai sunt tineri. Oficial, 15 la sută din populaţia adultă e plecată în străinătate, spun primarii, dar neoficial cifra e mult mai mare. Tinerii, dornici de aventură şi de o viaţă mai bună, au părăsit localitatăţile în grupuri. „S-au chemat unul pe altul. A plecat întâi unul, şi-a făcut un rost, şi şi-a chemat toţi fraţii pe urmă. Aşa am rămas doar noi să muncim pământul”, spune Gheorghe Prodea, de 68 de ani. Trei băieţi de-ai lui s-au dus de acasă, dar nu mai ştie unde sunt acum. „Sunt bine, sunt sigur. Dacă le-ar fi greu ar veni înapoi, aşa că tot acolo le e mai bine”, e de părere bătrânul.
În comuna Albeşti sunt o mulţime de case noi şi frumoase, altă consecinţă a plecării în masă a albeştenilor în Spania, mai ales. Edilii spun că sunt multe cereri pentru autorizaţii de construcţie şi pentru certificate de urbanism. “Pe toate dealurile oamenii fac case. Vin vara cu bani, şi într-o lună vezi cum cresc casele, aşa, ca din pământ. Angajează firme, dau cât cer, şi lucrează şi noaptea. Se adună toate rudele şi muncesc cu toţii, să te cruceşti, nu altceva”.

Cursă directă Corbeni – Roma

Până anul trecut, comuna Corbeni avea legătură directă cu Roma. Odată pe săptămână, un microbuz pleca luni dimineaţa spre Roma, Italia, şi se întorcea aproape gol peste câteva zile. “Domnule, pleca parcă tot satul. Care avea bagaje, care mergea în centru să conducă pe cineva, ce mai, luni dimineaţa toată lumea era la microbuz. Când se întorcea microbuzul, era jale. Mai aducea şoferul scrisori sau pachete de la cei de acolo, şi se pornea jalea. Plângeau femeile cu bărbaţii plecaţi, sau mamele, sau şi taţii..”, îşi aminteşte cu o oarecare nostalgie Ion Turcu, de 59 de ani.
Acum, microbuzul nu mai are curse regulate, iar săteanul are şi o explicaţie “Păi, cine să mai plece, că nu prea mai are cine…Cine a putut, a plecat. Doar nu oi pleca io..”
Şi la Corbeni se văd imediat banii munciţi în străinătate, în casele noi şi în zecile de pensiuni finalizate sau în construcţie. Copiii, însă, o duc poate mai greu ca alţii. În afara şcolii sunt micile treburi gospodăreşti pe care bunicii îi pun să le facă. “Avem porci, vaci, trebe să ştie să le dea mâncare. Ce dacă îi trimite mă-sa bani. Trebe să ştie şi d-astea”, îşi povăţuieşte nepoţii nevasta lui Ion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email