Partidele politice nu se bazează numai pe campanii electorale pentru a-și susține primarii, ci încearcă să găsească alte metode prin care pot utiliza banii publici pentru a-și asigura funcționarea și pentru a fideliza noi primari, este concluzia la care a ajuns expertforum.ro. EFOR a făcut o analiză amănunţită a cheltuirii banilor publici, arătând unde s-au dus mai bine de 7 miliarde de lei din bani naționali, practic necontrolabili. Vă invităm să citiţi mai jos o sinteză a raportului şi ce s-a întâmplat în zona Curtea de Argeş.
Banii au fost folosiți ca mijloc de atragere a primarilor migratori
Între 2012 și 2016, Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului și Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost principalele mijloace prin care banii publici au fost direcționați arbitrar pentru susținerea propriilor primari de către partide și pentru atragerea altora. Cum mecanismele de control asupra acestor fonduri sunt aproape inexistente, iar urmărirea modului de implementare a investițiilor nu se realizează aproape niciodată, guvernele au putut distribui liniștite banii după bunul plac. Mai mult, banii au fost folosiți ca mijloc de atragere a primarilor migratori în 2014, an cu alegeri prezidențiale, prin celebra OUG 55/2014, declarată neconstituțională. Din Fondul de Rezervă, PSD a primit aproape 58%, din suma totală atribuită direct către autoritățile locale prin hotărâri de Guvern. Suma este împărțită în 10% înainte de migrație, respectiv 47% după migrație. PNL urmează cu 26 %, iar PDL cu 4%.
Cea mai mare parte dintre fonduri a ajuns la comune, adică 60.33% din sume. Consiliile județene şi municipiile au primit 11,38%.
Localităţile din nordul Argeşului, campioane
Maximum de clientelism s-a atins în a două jumătate a lui 2014, când şansa de a lua bani dacă erai primar de comună în partidul de la guvernare era de cel puțin 2 ori mai mare decât dacă erai primar din opoziție, potrivit Expert Forum. Astfel,
• Sumele pentru transferuri au fost mărite în ani electorali şi au fost cheltuite pe proiecte care în multe cazuri nu au fost urgente; guvernul a creat excepții de la Legea finanțelor publice pentru a permite transferuri de fonduri pe alte tipuri de cheltuieli (cum ar fi arieratele)
• Principalii căştigători par a fi PSD, partidele satelit (ALDE, UNPR şi PC), precum şi independenții; primarii PNL şi PDL sunt principalii pierzători, chiar dacă PNL s-a aflat la guvernare până în 2014.
Iată care sunt „campionii” din zona Curtea de Argeş : Valea Danului – 3,152,206 lei, Arefu – 7,216,414 lei, Domnești – 6,240,015 lei, Ciofrângeni – 4,068,583 lei.